Γιατί οι καταιγίδες γίνονται πιο επικίνδυνες με την υπερθέρμανση του πλανήτη;

 
Ημερομηνία: 13 Φεβρουαρίου 2017
 
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ;
 

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι καταιγίδες έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες καθώς το κλίμα θερμαίνεται. Μια ομάδα επιστημόνων έδωσε μια επεξήγηση, κάνοντας χρήση μετεωρολογικών δορυφορικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 35 ετών.


Η εξέταση της κίνησης και της αλληλεπίδρασης της μηχανικής στην ατμόσφαιρα (δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature Communications) ήταν το πρώτο βήμα για να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις ενέργειας στον κύκλο Lorenz – ένα πολύπλοκο μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλληλεπίδραση μεταξύ της πιθανής και της κινητικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα – προσφέροντας μια νέα προσέγγιση για το τι συμβαίνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

"Είναι ένας νέος τρόπος για να δούμε και να εξηγήσουμε τι έχει παρατηρήσει ο άνθρωπος", δήλωσε ο Liming Li, βοηθός καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Χιούστον και συντάκτης της μελέτης. "Βρήκαμε ότι η αποδοτικότητα της ατμόσφαιρας της Γης ως ένας θερμικός κινητήρας αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σε αντιστοιχία με την κλιματική αλλαγή."

Σε αυτήν την περίπτωση, η αυξημένη αποδοτικότητα δεν είναι ένα καλό σημάδι. Υπάρχει η υποψία πως περισσότερη δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια - ενέργεια που είναι η κινητήρια δύναμη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας - με αποτέλεσμα μια αυξημένη δυναμική για καταστροφικές καταιγίδες σε περιοχές όπου πραγματοποιείται η διεργασία αυτή.

"Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι τα περισσότερα συστατικά ενέργειας στο ενεργειακό κύκλο Lorenz έχουν θετικές τάσεις", γράφουν οι ερευνητές. "Ως αποτέλεσμα, η αποδοτικότητα της ατμόσφαιρας ως θερμικός κινητήρας αυξήθηκε κατά τα τελευταία 35 χρόνια."

Εκτός από Li, ερευνητές που συμμετέχουν στην εργασία είναι οι Yefeng Pan, Xun Jiang, Gan Li, Wentao Zhang και Xinyue Wang.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία ανεξάρτητα σύνολα μετεωρολογικών δεδομένων για την παρακολούθηση διαφόρων μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένων τρισδιάστατων πεδίων ανέμου, πεδίων γεωδυναμικού ύψους και πεδίων θερμοκρασίας στα σημεία σε όλο τον κόσμο από το 1979 έως το 2013. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για τον υπολογισμό του κύκλου ενέργειας Lorenz της ατμόσφαιρας του πλανήτη ο οποίος επηρεάζει σημαντικά τον καιρό και το κλίμα του πλανήτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καλύψει περιόδους μόνο 5 και 10 ετών περιόδων πριν από το 1973, δήλωσε ο Li. "Τώρα όμως, κάνοντας χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων, μπορούμε να ερευνήσουμε τον ενεργειακό κύκλο Lorenz της ατμόσφαιρας του πλανήτη για τα τελευταία 35 χρόνια", είπε.

Ενώ οι ερευνητές ανέφεραν ότι η συνολική μηχανική ενέργεια της ατμόσφαιρας του πλανήτη παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου, έχει υπάρξει μια σημαντική αύξηση σε αυτό που περιγράφουν ως “Eddy energies”, ή ενέργειες που σχετίζονται με καταιγίδες, δίνες και αναταράξεις.

O Li δήλωσε ότι οι θετικές τάσεις των “Eddy energies” ήταν ιδιαίτερα έντονες στο νότιο ημισφαίριο και πάνω από τμήματα της Ασίας, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση της δραστηριότητας των καταιγίδα πάνω από τους νότιους ωκεανούς και η αύξηση της ξηρασίας στην Κεντρική Ασία συμβάλλουν στην επίτευξη των θετικών αυτών τάσεων.

"Αυτή είναι μια νέα προσέγγιση ώστε να εξηγήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη από ενεργειακή άποψη", είπε.

 
Πηγή: ScienceDaily.com
Μετάφραση: YouWeather

 

Ημ/νία καταχώρησης: 13/2/2017