Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού - Απρίλιος 2018

 

Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασιακής απόκλισης Ελλάδος για τον μήνα Απρίλιο - 2018.

Γενική τάση βάσει 3μηνης στατιστικής:
 
Απρίλιος 2018: Ο μήνας ξεκινάει με υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και σημαντική αστάθεια στα δυτικά, ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα - σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα. Μεταβολή του καιρού στα μέσα του μήνα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κρύο - σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ενδεχομένως και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας. Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα και βελτιωμένος καιρός.
 
Πιο αναλυτικά:
 
Δυτική Ελλάδα: Θερμοκρασία κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικές μπόρες. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας την Μεγάλη Βδομάδα (πιθανόν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες από Μεγάλο Σάββατο έως και Τρίτη του Πάσχα) - τοπική αστάθεια τις μεσημεριανές ώρες. Μεταβολή του καιρού στην συνέχεια με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των Β/ΒΒΔ ανέμων και τοπικές βροχές - χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα και βελτιωμένος καιρός.
 
Βόρεια Ελλάδα: Θερμοκρασία κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και ασθενή φαινόμενα - Νεφελώδης Μεγάλη Βδομάδα με πιθανή αστάθεια στα ηπειρωτικά ορεινά. Σημαντική μεταβολή του καιρού το 2ο δεκαήμερα με πτώση της θερμοκρασίας (αισθητή ψύχρα) και σποραδικά φαινόμενα (βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, πιθανόν πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας). Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα και βελτιωμένος καιρός με αστάθεια στα ορεινά.
 
Ανατολική Ελλάδα: Θερμοκρασίες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικά φαινόμενα. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας της Μεγάλη Βδομάδα (πιθανόν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες από Μεγάλο Σάββατο έως και Τρίτη του Πάσχα) - σποραδική αστάθεια τις μεσημεριανές ώρες. Σημαντική μεταβολή του καιρού στην συνέχεια με πτώση της θερμοκρασίας (αισθητή ψύχρα στα κεντρικά ηπειρωτικά) και αρκετά φαινόμενα (βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά). Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα και βελτιωμένος καιρός.
 
Νότια Ελλάδα: Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές με περαιτέρω άνοδο την Μεγάλη Βδομάδα όπου ενδεχομένως να έχουμε στην Κρήτη θερμοκρασίες >25 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας την περίοδο 15-20 Απριλίου και τοπικά έντονες μπόρες αλλά σύντομων χρονικών περασμάτων. Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα και ενισχυμένο Β ρεύμα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 21/3/2018