Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού - Μάιος 2018

 

Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασιακής απόκλισης Ελλάδος για τον μήνα Μάιο - 2018.

Γενική τάση βάσει 3μηνης στατιστικής:
 
Μάιος 2018: Ο μήνας ξεκινάει με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και κακοκαιρία - ενισχυμένο Β ρεύμα στα ανατολικά και νότια. Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 5-10 Μαΐου και τοπικά έντονη αστάθεια στα κεντρικά. Νέα πτώση της θερμοκρασία στα μέσα του μήνα και τοπικά έντονες καταιγίδες στα νότια και τα βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού στην συνέχεια και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας - αυξημένη πιθανότητα για θερμοκρασίες >35 βαθμών Κελσίου στα νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Νέα επιδείνωση του καιρού στα τέλη του μήνα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και έντονη αστάθεια. 
 
Πιο αναλυτικά:
 
Δυτική Ελλάδα: Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικές μπόρες. Άνοδος της θερμοκρασίας πριν τα μέσα του μήνα η οποία το τρίτο δεκαήμερο ενδεχομένως να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (>30 βαθμούς Κελσίου) - σημαντική αστάθεια προς τα τέλη του μήνα.
 
Βόρεια Ελλάδα: Θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και αυξημένη αστάθεια - Πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας στην συνέχεια αλλά εκ νέου σημαντική πτώση στα μέσα του μήνα - αυξημένη αστάθεια και αρκετή ψύχρα. Άνοδος της θερμοκρασίας το τρίτο δεκαήμερο αλλά αρκετή αστάθεια η οποία θα είναι πιο γενικευμένη στα τέλη του μήνα.
 
Ανατολική Ελλάδα: Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικά μπόρες. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα τέλη του πρώτο δεκαήμερου και πιθανόν έντονη αστάθεια. Άνοδος της θερμοκρασίας στην συνέχεια η οποία το τρίτο δεκαήμερο ενδεχομένως να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (>30 βαθμούς Κελσίου).
 
Νότια Ελλάδα: Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές και αστάθεια. Πρόσκαιρη αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου. Νέα πτώση της θερμοκρασίας στα μέσα του μήνα και σημαντική αστάθεια. Άνοδος της θερμοκρασίας το τρίτο δεκαήμερο η οποία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (τοπικά >35 βαθμούς Κελσίου).
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 23/4/2018