Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 8 έως 12 Ιανουαρίου 2018

Ημερομηνία: 7 Ιανουαρίου 2018
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΕΩΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 
 
 
Δευτέρα: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά πεδινά. Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Τοπικά στα δυτικά και νότια έως τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Τρίτη: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις οι οποίες αργά το απόγευμα θα δώσουν ασθενείς τοπικές βροχές σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Άνεμοι στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στα υπόλοιπα πελάγη από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα.
Τετάρτη: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών τοπικών βροχών στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αργά το βράδυ στο Ιόνιο, τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου με βροχές και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι - και θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση.
Πέμπτη: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα - τοπικά έντονα φαινόμενα. Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές με σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Κρήτη - χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς τα ανατολικά/βορειοανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας και της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας - πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στην ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Νέα επιδείνωση αργά το βράδυ με τοπικά έντονες βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας - χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι στα δυτικά από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα υπόλοιπα πελάγη από Α/ΑΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση σημαντικότερα στα βορειοδυτικά.
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στα ανατολικά ηπειρωτικά. Άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στα νοτιοανατολικά και νότια από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα βόρεια.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (13 έως 14 Ιανουαρίου) αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τοπικά έντονα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την βορειοανατολική Πελοπόννησο - ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Βελτίωση θα παρουσιάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός στα δυτικά.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - την Κυριακή θα στραφούν σε Β/ΒΒΔ με την ίδια ένταση - και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και σε χαμηλά επίπεδα.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (15 έως 21 Ιανουαρίου) ξεκινάει με σχετικά καλές καιρικά συνθήκες και σποραδικά φαινόμενα στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια. Επιδείνωση του καιρού την Τρίτη με τοπικά έντονες βροχές στα πεδινά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές. Το καιρικά αυτό σκηνικό (χιονιάς βορειοδυτικής Ελλάδας) θα διατηρηθεί έως και τα τέλη της βδομάδας.
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα μέχρι τα μέσα της βδομάδας - σε μικρή άνοδο στην συνέχεια στα νότια.
 
 
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 7/1/2018