Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 15 έως 19 Ιανουαρίου 2018

Ημερομηνία: 14 Ιανουαρίου 2018
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 15 ΕΩΣ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 
 
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο και τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου - τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ηπειρωτικά ορεινά/ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και τα ηπειρωτικά τμήματα της Πελοποννήσου με πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών τοπικών βροχών και σποραδικών χιονοπτώσεων στα ορεινά/ημιορεινά - καλές καιρικά συνθήκες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Άνεμοι στα δυτικά σταδιακά από ΔΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στα δυτικά.
Τρίτη: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την δυτική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, πιθανόν και της Ρόδου. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς. Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα στα δυτικά.
Τετάρτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο - ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στην δυτική Κρήτη και τα νότια Δωδεκάνησα όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αργά το απόγευμα στην Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές την Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Άνεμοι από ΔΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε ΒΔ ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς - και θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Σε σημαντική πτώση μετά το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και βόρεια και σε ολόκληρη την χώρα αργά το βράδυ.
Πέμπτη: Νεφώσεις με βροχές στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα - τοπικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Λέσβου και της Χίου (τοπικά έντονα φαινόμενα). Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές με σποραδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες  ακόμα και σε ημιπεδινά/ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου. Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο (στο σύνολο του) έως θυελλώδεις. Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη αλλά σημαντική πτώση της τάξης των 10 έως 12 βαθμών Κελσίου μέσα σε 6 έως 9 ώρες.
Παρασκευή: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Επιδείνωση του καιρού αργά το μεσημέρι στα δυτικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο. Παγετός τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (20 έως 21 Ιανουαρίου) αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τοπικά έντονα φαινόμενα στην δυτική νησιωτική και ηπειρωτική και ανατολική νησιωτική χώρα - ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει την Κυριακή με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική και νότια Ελλάδα - τοπικά έντονα φαινόμενα στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί σταδιακά θα στραφούν σε Β/ΒΒΔ με την ίδια ένταση - και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από το Σάββατο το μεσημέρι και από τα βόρεια.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (22 έως 28 Ιανουαρίου) ξεκινάει με σχετικά καλές καιρικά συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Αρκετά επισφαλής η πρόγνωση για την συνέχεια με τις περισσότερες πιθανότητα να συγκλίνουν προς άνοδο της θερμοκρασίας και διατήρηση της καλοκαιρίας.
 
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 14/1/2018