Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 19 έως 23 Μαρτίου 2018

Ημερομηνία: 19 Μαρτίου 2018
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 19 ΕΩΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την δυτική Μακεδονία καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1900-2000μ (ελαφρώς χαμηλότερα υψόμετρα στην Ήπειρο). Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα με βροχές και τοπικές μπόρες και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας - χιονοπτώσεις σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα στη Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία και την δυτική Στερεά (>1400μ).
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Σε περαιτέρω πτώση μετά το απόγευμα.
Τρίτη: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο καθώς και σε τμήματα της Θράκης - χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1400μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι με τα φαινόμενα να περιορίζονται στο βόρειο Ιόνιο.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Τετάρτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο βόρειο Ιόνιο καθώς και στις μεθοριακές κυρίως περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας - χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές μετά το απόγευμα στις οροσειρές των βόρειων συνόρων της χώρας (πρόσκαιρα ίσως και σε ημιορεινές περιοχές της Φλώρινας και της Πέλλας). Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις ενίσχυσης αργά το απόγευμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σε ισχυρούς - από Β διευθύνσεις μέτριοι αργά το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Σε πτώση αργά το βράδυ στα βόρεια.
Πέμπτη: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο >1800μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικά έντονα φαινόμενα - έντονες βροχές στα πεδινά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά με υψόμετρο >1500μ. Ανεπηρέαστη σε μεγάλο τμήμα της η ανατολική Στερεά (κυρίως η Βοιωτία, Αττική και Εύβοια) και η ανατολική Πελοπόννησος - καλές καιρικά συνθήκες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
Άνεμοι από ΝΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βόρειο Αιγαίο και τα βόρεια από Α/ΑΒΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Θρακικό και το βορειοανατολικό Αιγαίο έως θυελλώδεις.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα βόρεια (θερμοκρασιακή διαφορά της τάξης των 16 βαθμών Κελσίου ανάμεσα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης) και έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά καθώς και στην Θεσσαλία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στα δυτικά και βόρεια - χιονοπτώσεις στα ορεινά με υψόμετρο >900μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στο βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας εκτός από τα ανατολικά ηπειρωτικά (ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησος) όπου θα έχει καλύτερες καιρικά συνθήκες.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και το Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια, σε πτώση στις υπόλοιπες περιοχές και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (24 έως 25 Μαρτίου) αναμένονται βροχές και σποραδικές μπόρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - χιονοπτώσεις στα ορεινά - ασθενέστερα φαινόμενα και μεγάλα διαστήματα με βελτιωμένο καιρό στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου και η στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία με αυξημένη συννεφιά και διαστήματα ηλιοφάνειας).
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - το μεσημέρι της Κυριακής θα στραφούν σταδιακά σε ΝΝΑ/ΝΑ μέτριους έως ισχυρούς - και θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (26 Μαρτίου έως 1 Απριλίου) ξεκινάει με άσχημες καιρικά συνθήκες συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με υψόμετρο >1500-1700μ. Βελτίωση του καιρού το Σαββατοκύριακο του Λαζάρου και των Βαΐων.
 
YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 19/3/2018