Πλημμύρες στην Λιβύη - Ανάλυση

Ημερομηνία: 13 Σεπτεμβρίου 2023
 

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ - ΑΝΑΛΥΣΗ

Τραγικό το αποτύπωμα της κακοκαιρίας "Daniel" στην Λιβύη με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους (ο μέχρι στιγμή απολογισμός είναι 5.300 νεκροί και 10.000 αγνοούμενοι) και τεράστιες καταστροφές στην πόλη της Ντέρνα (Derna). Ποιά τα αίτια όμως της ασύλληπτης αυτής καταστροφής;
 
Τα κλιματικά δεδομένα αποτυπώνουν την τεράστια απόκλιση του μέσου ύψους υετού για τον μήνα Σεπτέμβριο (~1,5mm) σε σχέση με τον υετό που έπεσε τις 3 ημέρες της κακοκαιρίας "Daniel" (~100mm) (εικόνα 1).
Εικόνα 1. Κλιματικά δεδομένα υετού για την πόλη της Ντέρνα
 
Γεωμορφολογικά η Ντέρνα είναι χτισμένη στις εκβολές του φαραγγιού Darnah. Το φαράγγι αυτό πλάτους ~100μ (εικόνα 2), διατρέχεται από χείμαρρο ο οποίος ξεκινάει από τα υψίπεδα της ανατολικής Κυρηναϊκής και τροφοδοτείται από ένα τεράστιο δίκτυο μικρότερων χειμάρρων (εικόνα 3).
 
Εικόνα 2: Φαράγγι Dernah και ο ομώνυμος χείμαρρος
 
Εικόνα 3. Λεκάνη απορροής χείμαρρου Darnah
 
Όπως παρατηρούμε, η περιοχή διατρέχεται από ένα τεράστιο δίκτυο χειμάρρων οι οποίοι σχηματίστηκαν σε βάθος εκατομμυρίων ετών (περίοδος Ηώκαινου έως σήμερα).
 
Πάνω στις εκβολές της τεράστιας αυτής λεκάνης χτίστηκε η πόλη της Ντέρνα (εικόνα 4).
 
Εικόνα 4. Πολεοδομικό συγκρότημα Ντέρνα και εκβολές χειμάρρου Darnah 
 
Προφανώς ο υετός που έπεσε ήταν πολλαπλάσιος της μέσης κλιματικής τιμής και σε ύψη αλλά και σε ραγδαιότητα για να υπάρξει το καταστρεπτικό αυτό αποτέλεσμα (με την βοήθεια και της κατάρρευσης φράγματων νοτιότερα της Ντέρνα), όμως η επιλογή χτισίματος μιας πόλης στις εκβολές ενός αρχαίου φαραγγιού του οποίου τα γεωλογικά αποτυπώματα δείχνουν ύπαρξη flash flooding και επιβεβαιώνονται από την παρακάτω μελέτη: https://www.jas.sabu.edu.ly/index.php/asjsu/article/download/135/87/
είναι επίσης σοβαρό αίτιο για το αποτέλεσμα της καταστροφής του 25% της πόλης.
 
Για την αποφυγή των παραπάνω αποτελεσμάτων (υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις και στον ελληνικό χώρο) επιβάλλεται η σε βάθος μελέτη των
γεωμορφολογικών/υδρολογικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής και όχι η μελέτη με βάθος χρονοσειρών της τάξης των 100-150 ετών.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
MSc - Περιβαλλοντικών Σπουδών και Κλιματικής Αλλαγής
AMS member
YouWeather.com 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com
 

Ημ/νία καταχώρησης: 13/9/2023