Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδηγεί σε περιβαλλοντική κρίση

 
Ημερομηνία: 03 Ιανουαρίου 2014
 
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
 
Μια μελέτη από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα αποκαλύπτει μια σημαντική παρενέργεια της οικονομικής κρίσης - η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα λόγω καύσης φθηνότερων καυσίμων για ζεστασιά.
 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Σιούτα του USC Viterbi School of Engineering, δείχνουν ότι η συγκέντρωση των λεπτών σωματιδίων του αέρα σε μια από τις περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί εντονότερα οικονομικά, έχει αυξηθεί 30 τοις εκατό από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οδηγώντας σε πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτά τα λεπτά σωματίδια - μικρότερα από 2,5 μικρόμετρα σε διάμετρο (περίπου 1/30ο της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας) - είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή μπορεί να φτάσουν βαθιά μέσα στον ιστό των πνευμόνων, σύμφωνα με το ΥΠΠ.

"Οι άνθρωποι πρέπει να ζεσταθούν, αλλά αντιμετωπίζουν μείωση της απασχόλησης και αύξηση του κόστους των καυσίμων", εξήγησε ο Σιούτας, κύριος συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Environmental Science & Technology και Fred Champion Professor στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του USC Viterbi School. "Το πρόβλημα είναι πως η οικονομική δυσπραγία ανάγκασε τους κατοίκους να καίνε χαμηλής ποιότητας καύσιμες ύλες, όπως το ξύλο και απόβλητα υλικά τα οποία μολύνουν τον αέρα.

"Η ανεργία στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 27 τοις εκατό το 2013. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών - αυτό οφείλεται εν μέρει και στην αύξηση στην φορολογία των καυσίμων. Οι Έλληνες χωρίς πρόσβαση στην θέρμανση, φαίνεται (σύμφωνα με την ποιότητα του αέρα ), πως χρησιμοποιούν το ξύλο ως κύρια πηγή καυσίμου.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αέρα - τον χειμώνα του 2012 και τον χειμώνα του 2013 - τα οποία δείχνουν μια δραματική αύξηση σε αερομεταφερόμενα σωματίδια από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Η συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές νόσους και αναπνευστικά προβλήματα, αυξήθηκε από 26 έως 36 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την περίοδο της μελέτης, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Το ΕΡΑ standard στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας μέσος όρος των 20 μικρογραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε μία περίοδο 24 - ωρών. Χειρότερα ακόμα, οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων οργανικών ενώσεων, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) αυξήθηκαν πέντε φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, κατά του ερευνητές.

Η συγκέντρωση των σωματιδίων ήταν υψηλότερη το βράδυ, προφανώς, όταν περισσότεροι άνθρωποι έκαιγαν καύσιμες ύλες για ζεστασιά, διαπίστωσε η μελέτη. Η ανάλυση των δειγμάτων αέρα παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 2 έως 5 φορές στις συγκεντρώσεις οργανικών ενώσεων, όπως η λεβογλυκοζάνη, που δείχνουν καύση βιομάζας. Η παρουσία αυτών των ενώσεων έχει συσχετιστεί σε παλαιότερες έρευνες με το οξειδωτικό στρες στα ανθρώπινα κύτταρα, το οποίο συνεπάγεται φλεγμονές, γήρανση και ανάπτυξη ηλικιακών παθήσεων.

"Το ξύλο είναι φθηνό, αλλά έχει και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα", δήλωσε ο Σιούτας. Οι συγγραφείς της έκθεσης συνιστούν την ενεργό συμμετοχή των δημόσιων αρχών και των τοπικών φορέων στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ προτείνουν την αύξηση της διανομής και χρήσης του φυσικού αερίου σε κατοικημένες περιοχές ως μια πρακτική λύση μακροπρόθεσμα. Οι καταλυτικοί καυστήρες ξύλου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των υπαρχόντων κτιρίων θα μπορούσαν να είναι πρόσθετες πιθανές λύσεις, σύμφωνα με την έκθεση .

Πηγή: ScienceDaily.com
Μετάφραση: YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 3/1/2014