Long term forecast

 

Ιανουάριος 2014 - Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού

 
Ημερομηνία: 07 Ιανουαρίου 2014
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 - ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ
 
Πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ο καιρός το υπόλοιπο διάστημα του Ιανουαρίου; Υπάρχει προοπτική για ψυχρό καιρό ή θα διατηρηθεί το φθινοπωρινό μοτίβο και οι ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες;
 

Η ανάλυση των τελευταίων δεδομένων χωρίζει τον μήνα σε δύο καιρικές περιόδους.

Η πρώτη περίοδος είναι αυτή που διανύουμε και η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής είναι οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες - οι οποίες θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 11/12 Ιανουαρίου αγγίζοντας τοπικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια τους 19 βαθμούς Κελσίου - και οι καλές γενικά καιρικά συνθήκες απουσία σημαντικών φαινόμενων. Τα αίτια της κατάστασης αυτής εντοπίζονται στις εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις της Βόρειας θάλασσας οι οποίες εμποδίζουν την οποιαδήποτε κατάβαση ψύχους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σταδιακά πάντως το χαμηλό αυτό θα κινηθεί ανατολικότερα προς την Βαλτική θάλασσα ευνοώντας την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης αλλά μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ρουμανίας. Σε συνδυασμό και με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Ευρώπη θα επιδεινώσει τον καιρό στα δυτικά Βαλκάνια και την Αδριατική επηρεάζοντας στις αρχές τις βδομάδας 13-19 Ιανουαρίου και αρκετές περιοχές της χώρας με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια περίοδο όμως θα έχουμε ανάπτυξη αντικυκλωνικών πιέσεων στο κεντρικό/ανατολικό Ατλαντικό οι οποίες θα εκτείνονται μέχρι και την Ιβηρική χερσόνησο. Σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις στον βόρειο Ατλαντικό/νότια Γροιλανδία θα ευνοήσουν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της δυτικής Ευρώπης. Το ψυχρό μέτωπο εξερχόμενο στην δυτική Μεσόγειο θα δώσει κυκλογένεση στον κόλπο του Λέοντα (Μασσαλία) ή στον κόλπο της Γένοβας το οποίο θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στην κεντρική Μεσόγειο και θα είναι η αρχή της δεύτερη περιόδου.

Η δεύτερη περίοδος ξεκινάει στις 14 με 15 Ιανουαρίου και θα χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα με την μορφή βροχών στα πεδινά και χιονοπτώσεων στα ορεινά της χώρας μας. Λόγω της ύπαρξης ισχυρών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό δεν διαφαίνεται κάποια σημαντική κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών ώστε να υπάρχει περίπτωση χιονοπτώσεων σε χαμηλότερα υψόμετρα, όμως η ύπαρξη πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι αντικυκλωνικές συνθήκες στην περιοχή θα σπρώξουν προς την Βαλκανική κάποιες ψυχρές μάζες οι οποίες θα δώσουν χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Βαλκανικής. 

Μέχρι τα τέλη του μήνα οι ισχυρές χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό θα επηρεάζουν την δυτική Ευρώπη εκτοπίζοντας σταδιακά τις αντικυκλωνικές πιέσεις και ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει την περιοχή μας σταδιακά στον ΔΝΔ/ΝΔ τομέα των χαμηλών αυτών πεδίων ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες και δίνοντας βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια.

YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 7/1/2014