Στατιστική Ανάλυση Χειμώνας 2012-2013

 
Ημερομηνία: 26 Οκτωβρίου 2012
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012-2013
 

Στατιστική Ανάλυση - Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Καιρού / Χειμώνας 2012-2013.

Η στατιστική ανάλυση είναι μια μέθοδος εκτίμησης της τάσης του καιρού για μεγάλες χρονικές περιόδους. Βασίζεται στην ανάλυση αριθμητικών δεδομένων (θερμοκρασία στα 850hPa) τα οποία δίνουν μια στατιστική εκτίμηση/πιθανότητα για την τάση της εκτιμώμενης περιόδου.

Τα συμπεράσματα της φετινής ανάλυσης μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

- Ο χειμώνας 2012-2013 - σύμφωνα με το κύριο σενάριο - αναμένεται ψυχρότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά με τον περσινό χειμώνα όμως θα είναι θερμότερος.

- Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Μάρτιος αναμένονται ψυχρότεροι από τις μέσες κλιματικές τιμές ενώ ο Φεβρουάριος αναμένεται να κινηθεί κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. 

Αναλυτικά η τάση του καιρού για τον χειμώνα 2012-2013

Γενική Τάση

 

 - Ο Δεκέμβριος 2012 αναμένεται ψυχρότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές εφόσον επαληθευτεί το σενάριο της ψυχρής εισβολής στις αρχές του μήνα. Η ψυχρή αυτή εισβολή ενδέχεται να δώσει χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Αντιθέτως η περίοδος των εορτών αναμένεται γενικά ήπια με αρκετές πιθανότητες να εκδηλωθούν σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Τάση Δεκεμβρίου 2012

 

 - Ο Ιανουάριος 2013 αναμένεται ψυχρότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές εφόσον επαληθευτεί το σενάριο της ψυχρής εισβολής στις αρχές και στα μέσα του μήνα. Η ψυχρή αυτή εισβολή ενδέχεται να είναι η σημαντικότερη εισβολή του φετινού χειμώνα και να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής και νότιας νησιωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Μια δεύτερη ψυχρή εισβολή αναμένεται στα μέσα του μήνα με παρόμοια χαρακτηριστικά. 

Τάση Ιανουαρίου 2013

 

 - Ο Φεβρουάριος 2013 αναμένεται να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. Ο μήνας ξεκινάει με σημαντικές βροχές ενώ προς τα μέσα η βόρεια χώρα ενδέχεται να επηρεαστεί από ψυχρή εισβολή σημαντικής διάρκειας.  

Τάση Φεβρουαρίου 2013

 

 - Ο Μαρτιος 2013 αναμένεται ψυχρότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές. Ο μήνας ξεκινάει με αρκετό κρύο το οποίο θα διατηρηθεί έως τα μέσα του μήνα. Στο δεύτερο μισό αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με άνοδο της θερμοκρασία η οποία προς τα τέλη θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τάση Μαρτίου 2013

 

Σε γενικές γραμμές ο χειμώνας 2012-2013 αναμένεται:

-Σχετικά ψυχρός με 2-3 ψυχρές εισβολές οι οποίες αναμένεται να δώσουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

-Αρκετά υετοφόρος στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου καθώς και στα πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.

-Με σημαντικές εναλλαγές ο μήνας Ιανουάριος.

 

Δημήτρης Καμπόλης 

YouWeather.com

 

Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί εκτίμηση και όχι πρόγνωση.

 

 

 

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 26/10/2012