Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 05-11-2012 έως 11-11-2012

 
Ημερομηνία: 12 Νοεμβρίου 2012
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12-11-2012 ΕΩΣ 18-11-2012
 
Με καλοκαιρία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ξεκινάει η βδομάδα. Σταδιακά όμως στα δυτικά αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη για να επιδεινωθεί σημαντικά την Πέμπτη με βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και σημαντική ενίσχυση των Β-ΒΒΑ ανέμων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Άνεμοι γενικά από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.

Χαρακτηριστικά της βδομάδας αυτής είναι:

- Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες την Τρίτης στα Ιόνια νησιά, την ανατολική Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο.

- Η πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού την Τετάρτη.

- Η σημαντική επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σημαντική ενίσχυση των ΒΒΑ ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10-12 βαθμών Κελσίου.

- Ο σταδιακός περιορισμός των φαινομένων την Παρασκευή στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

- Ο βελτιωμένος καιρός το Σ/Κ με στροφή των ανέμων από ΒΒΔ διευθύνσεις και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, υψηλές πιέσεις στην περιοχή του Ατλαντικού σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην νότια Βαλτική θα ευνοήσουν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής καθώς και στις Ελβετία και Αυστρία. Το ψυχρό μέτωπο εξερχόμενο στην κεντρική Μεσόγειο θα δώσει κυκλογένεση στην βόρεια Αδριατική. Το χαμηλό αυτό κινούμενο ΝΝΑ θα επιδεινώσει τον καιρό στα δυτικά Βαλκάνια με βροχές και τοπικές καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Νέα ανατροφοδότηση της περιοχές με ψυχρές αέριες μάζες θα λάβει χώρα την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Στην χώρα μας σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη. Αιτία η εκβάθυνση των χαμηλών πιέσεων στο ΝΑ Αιγαίο με αποτέλεσμα την ενίσχυση των ΒΒΑ ανέμων σε τοπικά θυελλώδεις, την πτώση της θερμοκρασίας κατά 10-12 βαθμούς Κελσίου και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα με παράλληλη εξασθένηση και στροφή των ανέμων από ΒΒΔ διευθύνσεις. 

Αίθριος ο καιρός το Σάββατο με μέτριους ανέμους από ΒΒΔ διευθύνσεις και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Νέα επιδείνωση του καιρού την Κυριακή με βροχές αρχικά στα δυτικά και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Η επόμενη βδομάδα (12 έως 18 Νοεμβρίου) ξεκινάει με βροχές οι οποίες θα είναι σημαντικότερες στα ανατολικά και βόρεια καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με μικρή άνοδο προς τα μέσα της βδομάδας.

 

Δημήτρης Καμπόλης

YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 5/11/2012