Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 12-11-2012 έως 18-11-2012

 
Ημερομηνία: 12 Νοεμβρίου 2012
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12-11-2012 ΕΩΣ 18-11-2012
 
Με καλοκαιρία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ξεκινάει η βδομάδα. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα μέσα της βδομάδας στην βορειοανατολική Ελλάδα, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη, με βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αίθριος γενικά ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Άνεμοι αρχικά στο Αιγαίο από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΝΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση, σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΑ και θα ενισχυθούν σε τοπικά ισχυρούς και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα μέσα στης βδομάδας.
 

Χαρακτηριστικά της βδομάδας αυτής είναι:

- Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως την Τρίτη στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

- Η επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τον νομό Έβρου, την ανατολική Ροδόπη, την Θάσο, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία (νότια Χαλκιδική, Ημαθία και Πιερία), την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σημαντική ενίσχυση των ΒΒΑ ανέμων στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε τοπικά ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς (πρόγνωση ανέμων/θαλασσών: www.youweather.com/weather.php) και πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου.
 

- Η διατήρηση αυτού του καιρικού σκηνικού έως το Σαββατοκύριακο.

Πιο αναλυτικά, υψηλές πιέσεις στην περιοχή του Καυκάσου ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τα ανατολικά παράλια της Βαλκανικής και την Τουρκία. Παράλληλα κέντρο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της κεντρικής Αλγερίας αναμένεται να κινηθεί ΒΒΑ και να ενισχυθεί πλησιάζοντας τις ακτές της Μεσογείου. Το χαμηλό αυτό θα ευνοήσει την άνοδο θερμών αερίων μαζών προς την κεντρική Μεσόγειο, επηρεάζοντας και την χώρα μας με ανοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα νότια.

Την Τρίτη αναμένεται και η δημιουργία κέντρου υψηλών πιέσεων στην κεντρική Ευρώπη το οποίο θα ευνοήσει την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Τουρκίας και της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας (πρόγνωση καιρού Βουλγαρίας: www.youweather.com/weather.php). Η χώρα μας αναμένεται να επηραστεί την Τετάρτη με επιδείνωση του καιρού στα βορειοανατολικά, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Θεσσαλίας (Πήλιο), της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με πυκνότερες νεφώσεις σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποια ασθενή φαινόμενα.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και το Σ/Κ με τους ανέμους να εξασθενούν και την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο.

Αθήνα: Με καλές καιρικά συνθήκες ξεκινάει η βδομάδα και θερμοκρασίες οι οποίες την Τρίτη θα κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Από την Τετάρτη αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ασθενής τοπικές βροχές, ενίσχυση των ΒΒΑ ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας. Οι καιρικές αυτές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το Σ/Κ με μικρή όμως άνοδο της θερμοκρασίας και μεγάλα διαστήματα βελτιωμένου καιρού κυρίως στα νοτιοανατολικά προάστεια (πρόγνωση καιρού Αθήνας: www.youweather.com/weather.php).

Θεσσαλονίκη: Με καλές καιρικά συνθήκες ξεκινάει η βδομάδα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχτούν την Τεταρτη κυρίως στα ανατολικά και νότια προάστεια, μικρή ενίσχυση των Α ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας. Οι καλές καιρικά συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το Σ/Κ με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας (πρόγνωση καιρού Θεσσαλονίκης: www.youweather.com/weather.php)

 

Η επόμενη βδομάδα (19 έως 25 Νοεμβρίου) ξεκινάει με παρόμοιες καιρικά συνθήκες. Βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Δημήτρης Καμπόλης

YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 12/11/2012