Αντιτορπιλικό USS Harwood και Μεσογειακός Κυκλώνας

Ημερομηνία: 20 Οκτωβρίου 2020
 
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ USS HARWOOD (DD 861) ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ
 
Η πρόσφατη εμφάνιση του Μεσογειακού Κυκλώνα (TLC) "Ιανός" στην χώρα μας, ηταν μια ακόμα αφορμή για συζητήσεις σχετικά με την συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου στην περιοχή της Μεσογείου.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές εμφάνισης Μεσογειακών Κυκλώνων με πρώτη εκείνη της 22-27ης Σεπτεμβρίου 1969
Καμία όμως δεν παραπέμπει στο πρωτοφανές καιρικό γεγονός που έλαβε, σύμφωνα με τις καταγραφές του πληρώματος του USS Harwood (DD 861), χώρα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 1970.
Την μεταφράζω αυτούσια από το πρωτότυπο κείμενο που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

"Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 70, αφήσαμε την Κέρκυρα για ... ??? Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με μια τροπική καταιγίδα. Αρκετές μέρες αργότερα, αφού υπομείναμε ένα τυφώνα κατηγορίας F5, φτάσαμε στην Νάπολη της Ιταλίας με ρήγμα 24 ποδιών στην πλώρη και 5 διαμερίσματα πλημμυρισμένα.

Η ζημιά προκλήθηκε όταν ένα κύμα καταιγίδας έπληξε το πλοίο και το μετατόπισε προς τα δεξιά, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο κύμα που έπληξε την αριστερή πλευρά του σκάφους με αρκετή δύναμη ώστε να πάρουμε κλίση 47,5 μοιρών.

Μου άρεσε να μαγειρεύω στο Chiefs Qtrs και απλά καθόμασταν για ένα γρήγορο γεύμα. Το βίαιο τράνταγμα του πλοίου πέταξε όλους τους Αρχηγούς και έναν άλλο μάγειρα στην αριστερή πλευρά του πλοίου. Η θέα «πάνω από τον αριστερό μου ώμο» από ένα κεντρικό ορθοστάτη που είχα πιαστεί ήταν ένας σωρός από 18 μέλη πληρώματος, 18 φλιτζάνια καφέ, 18 κρύα κομμένα σάντουιτς, όλα πεταμένα μπροστά απο την λυγισμένη κατά μερικές ίντσες γάστρα.

Λίγο μετά το συμβάν, ο ήχος της σειρήνας επιθεώρησης αποκάλυψε τις πλημμύρες. Ο καπετάνιος (χαιρετίζω σταθερά), Μπομπ Μάρσαλ ενημέρωσε το πλήρωμα ότι ήμασταν σε άσχημη κατάσταση.

Η καταιγίδα, με οργή, απαιτούσε από τον υπόλοιπο στολίσκο να διατηρήσει την πορεία του. Αφεθήκαμε μόνοι σε αυτό τον ισχυρό τυφώνα και το άγνωστο αύριο. Ο καπετάνιος μετέφερε την κατάσταση μέσω του 1 MC (Main Circuit). "Άντρες είμαστε μόνοι μας. Το πλοίο μπάζει νερά. Εάν χάσουμε ένα ακόμη διαμέρισμα", αυτό θα είναι το μπροστινό λεβητοστάσιο και θα βυθιστούμε. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε μέσα στο μάτι της καταιγίδας με την ελπίδα να μην διαλυθούμε σε κομμάτια. Η διάσωση είναι εκτός πιθανότητας. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους".

Ο καπετάνιος έδωσε άδεια να φορέσουμε σωσίβια, κάτι που σχεδόν κανένας δεν έκανε ενώ μια ομάδα ναυτικών έγιναν χριστιανοί. Λιγότερο από δύο εβδομάδες στη θάλασσα και ήμουν σε έναν Τιτανικό με 249 άλλους θαλασσινούς! Για να συντομεύσω την ιστορία, μείναμε στο μάτι του τυφώνα για περίπου τρεις ημέρες μέχρις ότου πλησιάσαμε τις ακτές της βόρειας Ιταλίας. Βγήκαμε από την πίσω πλευρά του καταστροφικού τυφώνα, πλέοντας προς τα κάτω και χάνοντας ένα ανεμόμετρο, το οποίο πριν την απώλεια του είχε καταγράψει ένα απίστευτο 210 mph (μίλια/ώρα) ταχύτητα ανέμου. Κανείς δεν ήξερε αν το ανεμόμετρο είχε απωλεσθεί σε ένα από τα τεράστια κύματα που έσκαγαν πολύ πάνω από τη γέφυρα ή αν οι παρατεταμένοι άνεμοι των 175 mph το έσπασαν από το βραχίονα στήριξης.

Μία από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες του DD 861 είναι κατά την είσοδο του στο λιμάνι της Νάπολη με χαμηλωμένη την πλώρη, με τη γραμμή του νερού να αποκαλύπτει πως ένα βαρύ "υγρό" φορτίο βρίσκεται μπροστά... Stern up.

Ω, σχεδόν το ξέχασα. Ένα από τα διαμερίσματα που πλημμύρισαν ήταν ένα ερμάριο αποθήκευσης που περιείχε τις προμήθειες χαρτιού τουαλέτας του πλοίου. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μια ιστορία μαύρης αγοράς χαρτιού υγείας στο Harwood που «γεννήθηκε» από την αυξημένη τιμή των ελάχιστων ρολών χαρτιού υγείας που διασώθηκαν στεγνά.

Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πληρώματος λέγοντας ότι ο καπετάνιος Ρόμπερτ Μάρσαλ διατήρησε θεϊκή στάση για να μας οδηγήσει πίσω ζωντανούς.

Αλήθεια, έχει ακούσει κάποιος ότι ο καπετάνιος σχεδόν λιντσαρίστηκε από ένα πλήθος Τούρκων ναυτικών έπειτα αφού είχαν φάει ακούσια χοτ ντογκ για μεσημεριανό;"

Καταπληκτική ιστόρια, έτσι δεν είναι;! 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/10/2020