Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 28 έως 31 Ιανουαρίου 2020

Ημερομηνία: 27 Ιανουαρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 28 ΕΩΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο), το βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με βροχές και σποραδικές μπόρες τις πρωινές κυρίως ώρες. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στο βόρειο Ιόνιο, καθώς και στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 14 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-16 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 5-13 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-14 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 4-15 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκην και το βόρειο Αιγαίο με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά (κυρίως στην Ροδόπη). Σποραδικά φαινόμενα και σε τμήματα της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. 
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔΝ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις νότιες Κυκλάδες και το Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 5-16 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 5-16 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 12-15 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 4-16 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Άστατος καιρός με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - σποραδικές βροχές σε τμήματα του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου, του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στην Φλώρινα) της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στο Κιλκίς, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική και τις Σέρρες) την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με υψόμετρο >100-200μ (πιθανή χιονόπτωση ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Καβάλας, της ανατολικής Χαλκιδικής, της Ροδόπης και του Έβρου.
Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ και σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερέας, της Αττικής, της Εύβοιας, της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και των Κυκλάδων με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >400-600μ.
Αυξημένη πιθανότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση ξημερώματα Παρασκευής στο βόρειο Αιγαίο (κυρίως στην Χίο και την Σάμο) σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (>100-300μ).
Άνεμοι στο Ιόνιο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, το βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα υπόλοιπα πελάγη από Δ/ΔΝΔ ισχυροί και τοπικά μετά στις Κυκλάδες και το Κρητικό έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση μετά το μεσημέρι και έως 8 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο και τις βόρειες Κυκλάδες θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 6-15 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 6-12 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-14 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 5-16 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες στο βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Αττική, την Εύβοια, τις ανατολικές Κυκλάδες, την βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές/ψεκάδες στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >500-800μ. Βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη). Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.
Αθήνα 1-11 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 1-11 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 4-11 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 3-10 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (1 έως 2 Φεβρουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται με καλές καιρικά συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (3 έως 9 Φεβρουαρίου) υπάρχουν δύο γενικά σενάρια - το ένα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και το άλλο με σημαντική άνοδο. Στο run 00Z η κύρια τάση είναι για άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα της βδομάδας σε επίπεδα υψηλότερα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 27/1/2020