Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 22 έως 24 Φεβρουαρίου 2020

Ημερομηνία: 21 Φεβρουαρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 22 ΕΩΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στην Καβάλα), της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως της ανατολικής και νότιας Χαλκιδικής), της ανατολικής Θεσσαλίας (κυρίως στην ανατολική Μαγνησία και τις Σποράδες), της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, των δυτικών Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης με βροχές στα πεδινά και νοτιότερα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις σε τμήματα της Χαλκιδικής, της Μαγνησίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου με υψόμετρο >400-700μ (τα χαμηλότερα υψόμετρα στο ανατολικό Πήλιο, την ανατολική Εύβοια και τμήματα της ανατολικής Φθιώτιδας και της δυτικής Βοιωτίας - πιθανή χιονόπτωση νωρίς το πρωί και στα βορειότερα προάστια της Αθήνας) καθώς και στα ορεινά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης με υψόμετρο >700-900μ. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σποραδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα ορεινά/ημιορεινά παραμεθόρια τμήματα της Πέλλας καθώς και στα ορεινά/ημιορεινά της Πιερίας και της δυτικής Θεσσαλίας.
Άνεμοι από Β/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 11 βαθμούς στα βόρεια, έως 13 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 2-7 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 2-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-10 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020: Νεφώσεις με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης με σποραδικές χιονοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Αττικής με υψόμετρο >500-700μ καθώς και στα ορεινά τμήματα των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης με υψόμετρο >800-900μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 6-12 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 2-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-10 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στην βόρεια Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-18 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 3-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 5-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 2-17 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Η βδομάδα (25 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεκινάει με καλές γενικά καιρικά συνθήκες και θερμοκρασία σε υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στα μέσα της βδομάδας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πρόσκαιρη μεταβολή αναμένεται την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από τα βορειοδυτικά με πτώση της θερμοκρασίας (run 06Z GFS) (Εικόνα 1) και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
 
Εικόνα 1. Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για την περιοχή της Αθήνας και υετική τάση.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 21/2/2020