Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 24 έως 27 Μαρτίου 2020

Ημερομηνία: 23 Μαρτίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 24 ΕΩΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020: Νεφώσεις με κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις τα ξημερώματα σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >500-700μ καθώς και στην παραμεθόρια ορεινή ζώνη της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Βόρας-Καϊμακτσαλάν/Τζένα/Κερκίνη-Μπέλες/Όρβυλος/Ροδόπη). Τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές και σποραδικά φαινόμενα σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης. Σχετική βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα εκτός από τον άξονα κεντρική Μακεδονία/ανατολική Θεσσαλία/βορειοανατολική Στερεά όπου τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές και έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 10-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-10 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-16 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 (Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου): Νεφώσεις με βροχές σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία), της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς,της Αττικής (κυρίως στην βόρεια ορεινή ζώνη) της Εύβοιας (κυρίως της κεντρικής και βόρειας) και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου - χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα με υψόμετρο >800-1200μ. Σταδιακά και προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν κυρίως στους ορεινούς όγκους των παραπάνω περιοχών.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί - στην Θάλασσα της Ρόδου από ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 11 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 6-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 4-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 9-16 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020: Νεφώσεις με χιονόνερο νωρίς το πρωί στα δυτικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στα Γρεβενά και την Καστοριά) - χιονοπτώσεις σε τμήματα με υψόμετρο >500-700μ.
Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Πελοποννήσου (εντονότερα φαινόμενα στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Αρκαδία), των δυτικών Κυκλάδων και της Κρήτης (εντονότερα φαινόμενα στα Χανιά και το Ρέθυμνο) - χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τμήματα με υψόμετρο >900-1200μ.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές.
Αργά το βράδυ αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα κινηθεί από το Ιόνιο ανατολικά προς τα Ιόνια νησιά.
Άνεμοι από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 7-12 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-13 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοια, της Πελοποννήσου και της Κρήτης - τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Αργά το βράδυ πιθανή περαιτέρω επιδείνωση σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από ΒΒΑ/Β διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-12 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-10 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-14 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (28 έως 29 Μαρτίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται άστατος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τοπικά έντονες βροχές στην ανατολική ηπειρωτική και ανατολική νησιωτική χώρας.
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου) η τάση είναι για άνοδο της θερμοκρασίας έως τα μέσα της βδομάδα αλλά και με μεγάλη καιρική ασάφεια για την συνέχεια - στο κύριο run GFS 12Z η τάση είναι για πτώση της θερμοκρασίας και ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο 5-6 Απριλίου όμως ένα σημαντικό ποσοστό δευτερευόντων σεναρίων δίνει τάση για άνοδο της θερμοκρασίας έως και σε σχεδόν καλοκαιρινά επίπεδα (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 23/3/2020