Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2020

Ημερομηνία: 30 Μαρτίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020: Νεφώσεις βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες σε τμήματα του Ιονίου, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου - τοπικά έντονα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά και προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σε τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικότερα τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική Μακεδονίας και την βορειοανατολική Θεσσαλία.
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 8-18 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-17 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-14 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με βροχές στα πεδινά και σποραδικές μπόρες στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα -  χιονοπτώσεις σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >300-600μ, της Ηπείρου, της κεντρικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >600-800μ, της ανατολικής Μακεδονίας με υψόμετρο >400-600μ (κυρίως στον ορεινό όγκο της Ροδόπης) καθώς και στα ορεινότερα τμήματα των υπόλοιπων περιοχών. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι με τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε τμήματα της Ηπείρου με υψόμετρο >500-800μ (οριακή χιονόπτωση/χιονόνερο στα Ιωάννινα), της κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο >100-400μ (πρόσκαιρη χιονόπτωση και στα πέριξ του κέντρου προάστια της Θεσσαλονίκης και πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην ορεινή/ημιορεινή ζώνη της Χαλκιδικής), της ανατολικής Μακεδονίας με υψόμετρο >200-500μ και της Θράκης και της βορειανατολικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >300-600μ.
Σποραδικά φαινόμενα/χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής Στερεάς, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της Εύβοιας - έντονες βροχές στο βόρειο Αιγαίο.
Άνεμοι από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις ενίσχυσης στο νότιο Αιγαίο σε τοπικά ισχυρούς - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις ισχυροί.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και έως 9 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 7-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-16 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο νωρίς το πρωί σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης - χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >200-400μ.
Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας, του βόρειου Αιγαίου, των ανατολικών Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με βροχές και σποραδικές μπόρες - χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της Εύβοιας και με υψόμετρο >900-1200μ.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Βελτίωση του καιρού μέχρι το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια σε περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 11 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 6-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-14 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, κεντρικά και νότια - σποραδικές βροχές σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα.
Άνεμοι από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 3-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-15 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (4 έως 5 Απριλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται κακοκαιρία με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά (Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και βορειοανατολική Πελοπόννησο) - έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (6 έως 12 Απριλίου) η τάση είναι για σχετικά ανομβρία και θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές μέχρι τα μέσα της βδομάδας(Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 30/3/2020