Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 4 έως 6 Ιουλίου 2020

Ημερομηνία: 3 Ιουλίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 4 ΕΩΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας τις πρωινές ώρες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής και Σερρών), της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στον νομό Δράμας) και της Θράκης (κυρίως στον νομό Ξάνθης) με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθεια (Cb) τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στην δυτική Μακεδονία καθώς και σε τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και της βόρειας Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά από ΝΑ/ΑΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 34 βαθμούς στα βόρεια, έως 37 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 24-36 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 21-33 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-29 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-31 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και αναπτύξεις αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σερρών), της ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και της βόρειας Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερέα και την Πελοπόννησο θα είναι έντονα.
Αργά το βράδυ/ξημερώματα Δευτέρας σποραδική αστάθεια θα σημειωθεί και σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου ενώ θα ενταθούν τα φαινόμενα στην Θεσσαλία.
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 32 βαθμούς στα βόρεια, έως 35 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 24-35 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 20-31 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-29 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-30 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν συνοδεία νεφώσεων αστάθειας (Cb) στο μεγαλύτερο τμήμα του δυτικού ηπειρωτικού κορμού και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα με τοπικά έντονα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στην θάλασσα της Ρόδου από Δ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε άνοδο στα βόρεια και έως 37 βαθμούς στα βόρεια, έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 21-33 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 19-36 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-29 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-30 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (7 έως 12 Ιουλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - τοπικά έντονη αστάθεια στα ηπειρωτικά (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 3/7/2020