Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 7 έως 10 Ιουλίου 2020

Ημερομηνία: 7 Ιουλίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 7 ΕΩΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο.
Tοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις υπόλοιπες περιοχές με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τοπικά έντονα φαινόμενα σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι (ενισχυμένοι στην κεντρική Μακεδονία και τον Θερμαϊκό) - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο (Κρητικό, Καρπάθιο και Θάλασσα της Ρόδου) από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 32 βαθμούς στα βόρεια, έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 20-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 16-32 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 23-28 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-29 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες σε τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Καβάλας και την Θάσο), της ανατολικής και νότιας Χαλκιδικής, της ανατολικής Μαγνησίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της ανατολικής Αττικής με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της βορειοδυτικής και δυτικής Ελλάδας και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 28 βαθμούς στα βόρεια, έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο λόγω καταβάτη ΒΑ θα είναι 6-7 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 38 βαθμούς Κελσίου) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 20-31 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 23-30 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-29 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε τμήματα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου - μικρή πιθανότητα για σποραδικούς όμβρους.
Αίθριος καιρός στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά έως πολύ ισχυροί - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 28 βαθμούς στα βόρεια, έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα νότια ηπειρωτικά λόγω καταβάτη ΒΑ θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, την νότια Κρήτη και τα νότια Δωδεκάνησα θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 18-30 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη17-27 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-29 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-25 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - αυξημένες νεφώσεις στις νότιες Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο απο ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 32 βαθμούς στα βόρεια, έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, την νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 17-30 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 18-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-30 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-25 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (11 έως 12 Ιουλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται σποραδική αστάθεια στα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και πρόσκαιρες μπόρες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα - θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (13 έως 19 Ιουλίου) η τάση είναι για ανομβρία και πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια λόγω ενισχυμένου ΒΑ ρεύματος. Ενδείξεις για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουλίου (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 7/7/2020