Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 15 έως 17 Αυγούστου 2020

Ημερομηνία: 15 Αυγούστου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 15 ΕΩΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020
 
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020 (Κοίμηση της Θεοτόκου): Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας - σταδιακά και προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας (Cb) και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά των νομών Πέλλας και Ημαθίας και μέχρι το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα της ευρύτερης περιοχής (ανατολικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης οριακά και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και βορειοανατολική Θεσσαλία). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικης Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από Ν διευθύνσεις ασθενείς ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 33 βαθμούς στα βόρεια, έως 35 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα του Ιονίου, της νότιας και ανατολικής Κρήτης και της Δωδεκανήσου θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 22-36 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 19-31 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-30 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-29 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας), της ανατολικής Μακεδονίας και της βορειοανατολικής Θεσσαλίας οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες. 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 31 βαθμούς στα βόρεια (σε τμήματα της Θράκης θα είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη), έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα του Ιονίου, της νότιας Κρήτης και της Δωδεκανήσου θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 22-34 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 18-30 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-31 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-29 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας - σταδιακά και μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας (Cb) με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως των νομών Πέλλας και Ημαθίας.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες έως πολύ ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 31 βαθμούς στα βόρεια (σε τμήματα της Θράκης θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα του Ιονίου, της νότια Κρήτη και της Δωδεκανήσου θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη.
Αθήνα 20-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 20-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 22-31 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-26 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (18 έως 23 Αυγούστου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένονται καλές καιρικά συνθήκες με σποραδική αστάθεια στα βόρεια και βορειοανατολικά. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 15/8/2020