Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 17 έως 19 Οκτωβρίου 2020

Ημερομηνία: 16 Οκτωβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 17 ΕΩΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες. Σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντρική Μακεδονία, την Εύβοια, την Αττική και την νότια Πελοπόννησο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Άνεμοι στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από ΔΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από Ν/ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη λόγω καταβάτη Ν ανέμου θα είναι 8-10 βαθμούς υψηλότερη).
Αυξημένη υγρασία και αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Αθήνα 18-28 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 15-25 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 21-35 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Αττική, τις βόρειες Κυκλάδες και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών - εντονότερα φαινόμενα στην νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο Κρητικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΔΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βορεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αυξημένη υγρασία στα νότια.
Αθήνα 13-25 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 13-24 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-29 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία και νοτιοανατολική Χαλκιδική), την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με βροχές και σποραδικές μπόρες - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1800-1900μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια (στην Θράκη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Αττική και την Πελοπόννησο θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη) και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 15-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 13-28 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-23 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (20 έως 25 Οκτωβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται κακοκαιρία την Τρίτη και την Τετάρτη στην νότια νησιωτική χώρα και την Κρήτη (τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >2100μ) - καλές καιρικά συνθήκες στην υπόλοιπη χώρα. Περαιτέρω βελτίωση του καιρού στην συνέχεια και καλοκαιρία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έως και το Σαββατοκύριακο (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 16/10/2020