Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 14 έως 16 Νοεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 13 Νοεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 14 ΕΩΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες στην Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, την Χαλκιδική, την ανατολική και νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερέα, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις δυτικής Κυκλάδες και την Κρήτη με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου, της νότιας Χαλκιδικής, της Μαγνησίας, των Σποράδων, της βορειοανατολικής Εύβοιας, της νότιας Αργολίδας, της Λακωνίας και της βορειοδυτικής Κρήτης.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι απο ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 8-18 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 9-18 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-17 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-17 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μέσης και υψηλής διαστρωμάτωσης κατά περιόδους πυκνότερες στην βόρεια Κρήτη όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες και το Κρητικό έως ισχυροί - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνεις ασθενείς έως μέτριοι στο Ιόνιο από ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενεις.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 7-17 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 8-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 14-16 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020: Τοπικές νεφώσεις πυκνότερες τις πρωινές ώρες στις βορειοανατολικές Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά και μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και προς το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικες βροχές στα νησιά του Ιονίου.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 7-18 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-16 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (17 έως 22 Νοεμβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται επιδείνωση του καιρού αρχικά στα δυτικά και το διήμερο 20-21 Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα. Περαιτέρω επιδείνωση το Σαββατοκύριακο με σημαντική πτώση της θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 13/11/2020