Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 21 έως 23 Νοεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 20 Νοεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 21 ΕΩΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Πιερία), της Θεσσαλία (κυρίως στην ανατολική Λάρισα και την Μαγνησία), της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στην Φθιώτιδα και την Βοιωτία), της ανατολικής και βόρειας Εύβοιας, της βορειοδυτικής Αττικής, της Αργολίδας και της βόρειας Κρήτης - σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με υψόμετρο >1100-1200μ και της Κρήτης με υψόμετρο >1400-1500μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - έντονες καταιγίδες στα ανοιχτά του Ιονίου.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερέα και την δυτική Μακεδονία με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου (στα ανατολικότερα τμήματα) και της δυτικής Μακεδονίας (στα δυτικότερα τμήματα) με υψόμετρο >800-900μ. Πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης στην Καστοριά και στην Φλώρινα, χιονόνερο στα Ιωάννινα.  
 
Άνεμοι απο Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - στο Ιόνιο από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 13 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη). Παγετός το βραδυ και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά υψίπεδα.
Αθήνα 5-14 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 9-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-14 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Θράκη, τα προσήνεμα τμήματα της ανατολική και της κεντρικής Μακεδονίας, την δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών σε τμήματα της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας (κυρίως στην Μαγνησία), της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στην Φθιώτιδα και την Βοιωτία), της ανατολικής και βόρειας Εύβοιας, της βορειοδυτικής Αττικής, των δυτικών Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης - σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βορειοδυτικής Αττικής και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >1100-1300μ και της Κρήτης με υψόμετρο >1400-1500μ. Σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνεις μέτριοι και στο Ιόνιο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενεις έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη). Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά υψίπεδα.
Αθήνα 6-13 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 4-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-14 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης (>5800μ) πυκνότερες στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Σποραδικές βροχές στην βόρεια Κρήτη.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαιο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νότια και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη). Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά υψίπεδα.
Αθήνα 5-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-14 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (23 έως 29 Νοεμβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται επιδείνωση του καιρού αρχικά στα βορειοανατολικά και το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής ηπειρωτικάς και νότιας νησιωτικής χώρας - χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές. Νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο με τοπικά έντονα φαινόμενα στα νότια (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/11/2020