Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 28 έως 30 Νοεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 27 Νοεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 28 ΕΩΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης (>6200μ) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Σταδιακά και μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στα δυτικά και νότια και αργά το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές σε τμήματα του Ιονίου, της ανατολικής Κρήτης και της Δωδεκανήσου (κυρίως στην Κάσο και την Κάρπαθο).  
 
Άνεμοι απο μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - μετά το μεσημέρι θα στραφούν στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και στο βόρειο Αιγαίο από ΝΝΔ/ΝΔ με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 17 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη). Παγετός το βραδυ και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά υψίπεδα.
Αθήνα 5-16 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 6-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-17 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειος Αιγαίου, της δυτικής Θεσσαλία, της Στερέας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου - χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >1200-1300μ καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά με υψόμετρο >1600-1700μ.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι στα δυτικά - επιδείνωση του καιρού στον άξονα ανατολική Πελοπόννησος-ανατολικές Κυκλάδες-Αττική-ανατολική Στερεά-Εύβοια-Μαγνησία-κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους ανατολικούς νομούς).
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Δευτέρας στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-17 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 7-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-17 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο νότιο Ιόνιο, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το βόρειο Αιγαίο, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με βροχές και σποραδικές μπόρες στην Ζάκυνθο, την νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την Αττική, την νότια Εύβοια, την νότια Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το βόρειο Αιγαίο, την Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τοπικά έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στην νότια Αττική, τις Κυκλάδες, την Λακωνία και την δυτική Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. 
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Τρίτης στην Θράκη, το Άγιο Όρος, την νότια Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και ημιορεινές/ημιπεδινές περιοχές της Θρακης.
 
Άνεμοι αρχικά από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις, σταδιακά θα στραφούν στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση αργά το απόγευμα στα βόρεια και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 12-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-17 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (1 έως 6 Δεκεμβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένονται δύο σημαντικές κακοκαιρίες - στα μέσα και στα τέλη της βδομάδας - με τοπικά έντονα φαινόμενα (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 27/11/2020