Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 1 έως 4 Δεκεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1 ΕΩΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο), την προσήνεμη ανατολική Μακεδονία, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική και νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την ανατολική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές στην Θάσο, την νότια Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, το ανατολικό Πήλιο, της Σποράδες, την Εύβοια, την βορειοανατολική Αττική, τις βορειοανατολικές Κυκλάδες, το νότιο Ιόνιο, την νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - χιονοπτώσεις νωρίς τα ξημερώματα σε ημιορεινές/ημιπεδινές περιοχές του Έβρου καθώς και στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης με υψόμετρο >1200-1500μ. Σταδιακή βελτίωση του καιρού πριν το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - νεφώσεις το μεσημέρι σε τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
 
Άνεμοι από ΒA/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 10 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία και την Θράκη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νοτιοδυτική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-10 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-15 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Μακεδονία, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη με σποραδικές βροχές σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου (κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά), της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στα δυτικά τμήματα), της Πιερίας, της βορειοανατολικής Λάρισας και της νότιας Κρήτης (πιθανόν έντονες βροχές στην Γαύδο). Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά των παραπάνω περιοχών με υψόμετρο >1300-1500μ.
Τοπικά έντονα φαινόμενα μετά το απόγευμα στα ανοιχτά του Ιονίου έως και τις δυτικές ακτές των Ιόνιων Νήσων.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Ιόνιο από ΝΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια και έως 11 βαθμούς στα βόρεια, έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 9-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-15 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με βροχές και σποραδικές μπορες - τοπικά έντονα φαινόμενα μετά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Θεσπρωτία.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Παρασκευής με μετατόπιση των φαινομένων ανατολικότερα.
 
Άνεμοι από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες.
Αθήνα 6-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-17 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - απο ΝΔ διευθύνσεις στο Ιόνιο.
 
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στα Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 13-18 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 9-17 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (5 έως 6 Δεκεμβρίου) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά - τοπικά έντονα φαινόμενα.
Η επιδείνωση θα ξεκινήσει το Σάββατο το βράδυ αρχικά στα δυτικά και μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι θα έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (7 έως 13 Δεκεμβρίου) η τάση είναι για διαδοχικές επιδεινώσεις με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά - πιθανόν έντονη κακοκαιρία στα μέσα της βδομάδας (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 30/11/2020