Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 26 έως 28 Δεκεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 25 Δεκεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 26 ΕΩΣ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020 (Δεύτερη Ημέρα των Χριστουγέννων): Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Ελλάδα, την δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με βροχές και σποραδικές μπόρες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στην νότια Πελοπόννησο, την Αττική, την νότια Εύβοια και την Θράκη με βροχές και σποραδικές μπόρες.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί - σταδιακά και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν/ΝΝΑ με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 17 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 7-17 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 8-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-17 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-16 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - διαστήματα με βελτιωμένο καιρό σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερέα και την δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο με τοπικές έντονες καταιγίδες - ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα με υψόμετρο >900-1200μ.
Μετωπική δραστηριότητα καταιγίδων αργά το απόγευμα/βράδυ στον άξονα Εύβοια-ανατολική Στερεά-Αττική-ανατολική Πελοπόννησος.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί - ενίσχυση των ΝΝΑ/ΝΑ ανέμων αργά το απόγευμα στον Θερμαϊκό και τα πεδινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (έντονη κυμάτωση στις παράκτιες περιοχές της Πιερίας και της δυτικής Θεσσαλονίκης).
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση και έως 17 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-16 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 9-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-16 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις ανατολικές Κυκλάδες, την Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι με τα φαινόμενα να περιορίζονται κυρίως στα δυτικά.
 
Άνεμοι από ΝΔ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα δυτικά και βορειοδυτικά και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 7-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 9-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-15 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (29 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται διατήρηση των Ν/ΝΔ ανέμων και οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές - αυξημένες βροχές στα δυτικά, νότια και ανατολικά (καιρός τύπου U) και σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας.
 
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 25/12/2020