Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 29 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου 2021 (Πρωτοχρονιά)

Ημερομηνία: 28 Δεκεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την βορειοδυτική και δυτική Πελοπόννησο, την δυτική Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1100-1300μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 8-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 9-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-16 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την βορειοδυτική και δυτική Πελοπόννησο, την δυτική Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Αττική, την νότια Εύβοια, την Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1300-1600μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 9-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-15 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς): Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με βροχές και σποραδικές μπόρες (εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά και βορειοανατολικά) και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα με υψόμετρο >800-1200μ (τα χαμηλότερα υψόμετρα αργά το βράδυ και κυρίως στα βορειοδυτικά).
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν στον άξονα βόρειο Αιγαίο-Κυκλάδες-δυτική Κρήτη και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες με κίνηση Α/ΝΑ.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί- στο Ιόνιο από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά και έως 16 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη με περαιτέρω πτώση μετά το μεσημέρι), έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη με περαιτέρω πτώση μετά το μεσημέρι) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 9-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-16 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2021 (Πρωτοχρονιά): Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την βορειοδυτική και δυτική Πελοπόννησοτο, την δυτική Κρήτη, τις ανατολικές Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές - χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της δυτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με υψόμετρο >600-700μ νωρίς τα ξημέρωματα (δεν αποκλείεται πρόσκαιρο χιονόνερο στα Ιωάννινα).
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 14 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 5-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-16 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (2 έως 3 Ιανουαρίου) αναμένεται μεταβολή του καιρού - τοπικά έντονες βροχές από το βράδυ του Σαββατου στα δυτικά και βορειοδυτικά οι οποίες σταδιακά και μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (4 έως 10 Ιανουαρίου) αναμένεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικες τιμές - τοπικά έως τους 24 βαθμούς Κελσίου (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 28/12/2020