Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 19 έως 22 Ιανουαρίου 2021

Ημερομηνία: 19 Ιανουαρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 19 ΕΩΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με σποραδικές χιονοπτώσεις σε τμήματα της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου με υψόμετρο >500-600μ, της Εύβοιας (κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια) με υψόμετρο >100-200μ, της βορειοανατολικής Αττικής με υψομετρο <200-300μ, των Κυκλάδων (κυρίως στις βόρειες) με υψόμετρο >300-400μ, της ανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >500-700μ και της βόρειας Κρήτης με υψόμετρο >500-800μ. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες και της Κρήτη (κυρίως της κεντρική και ανατολική).
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο και έως 4 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη - ολικός παγετός), έως 7 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 10 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη - μονοψήφιες τιμές ακόμα και στα Δωδεκάνησα). Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά - ολικός κατά τόπους.
Αθήνα -1-6 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη -4-4 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 1-7 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-6 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - πυκνότερες τις πρωινές ώρες στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. 
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στα βορειοδυτικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε τμήματα της Ηπείρου με υψόμετρο >700-900μ - αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης παγοβροχής στο υψίπεδο των Ιωαννίνων.
 
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 8 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα -2-10 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη -2-8 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 2-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-10 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας - εντονότερα φαινόμενα στην Κέρκυρα και την Θεσπρωτία.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών στα Δωδεκάνησα.
 
Άνεμοι από ΔΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 1-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 0-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 1-13 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου - χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα με υψόμετρο >1000-1300μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική και νοτιοανατολική νησιωτική χώρα και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές - πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικής αστάθειας στην νότια Κρήτη και τα νότια Δωδεκάνησα.
 
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο στα βόρεια και έως 14 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 3-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 3-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-12 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (23 έως 24 Ιανουαρίου) αναμένεται νέα σημαντική επιδείνωση με τοπικά έντονες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα (25 έως 31 Ιανουαρίου) αναμένεται νεά σημαντική επιδείνωση με σποραδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Βελτίωση του καιρού μέχρι τα μέσα της βδομάδας και άνοδος της θερμοκρασίας (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 19/1/2021