Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 23 έως 25 Ιανουαρίου 2021

Ημερομηνία: 22 Ιανουαρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 23 ΕΩΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Θεσσαλίας και της βορειοδυτικής και δυτικής Πελοποννήσου - τα φαινόμενα κατά τόπους στο βόρειο Ιόνιο, την Θεσπρωτία και Πρέβεζα θα είναι έντονα. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1000-1400μ (τα χαμηλότερα υψόμετρα στην βορειοανατολική Ήπειρο, τα δυτικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και την βορειοδυτική Θεσσαλία).
Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις υπόλοιπες περιοχές με σποραδικές βροχές σε τμήματα της Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές με βροχές και τοπικές καταιγίδες - πιθανή μετωπική δραστηρικότητα στην νοτιοανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 14 βαθμό στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Αυξημένη υγρασία και χαμηλές νεφώσεις/τοπικές ομίχλες στα ημιπεδινά προσήνεμα στον Ν άνεμο τμήματα των νησιών του Αιγαίου)
Αθήνα 6-14 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 6-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 12-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-12 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τα ξημερώματα στον άξονα δυτική Κρήτη-νοτιοανατολική Πελοπόννησος-Αττική-νότια Εύβοια-βόρειο Αιγαίο-Θράκη καθώς και στα Δωδεκάνησα. Σταδιακά και μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν στον Έβρο, το βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο 1000-1200μ.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στα βορειοδυτικά με κατά τόπους έντονες βροχές στα πεδινά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπειρου. Σταδιακά και μέσα στην νύχτα/ξημερώματα Δευτέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 14 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 8-15 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 6-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-14 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετωπικής δραστηριότητας τις πρωινές ώρες στον άξονα Θράκη-βόρειο Αιγαίο-Δωδεκάνησα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >900-1300μ.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στα βορειοδυτικά.
 
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί. Έντονη κυμάτωση στο Θρακικό και τις Κυκλάδες.
 
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά και έως 16 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην δυτική Ελλάδα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 12-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-16 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (26 έως 31 Ιανουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένονται διαδοχικές επιδεινώσεις του καιρού - αρχικά σημαντική επιδείνωση στα μέσα της βδομάδας με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο και στην συνέχεια νέα επιδεινώσεις το Σαββατοκύριακο με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.
 
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 22/1/2021