Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 2 έως 5 Μαρτίου 2021

Ημερομηνία: 1 Μαρτίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2 ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Θράκη, την προσήνεμη ανατολική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Πιερίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της βόρειας και βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >400-700μ. Σταδιακά και μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί - στο Ιόνιο από ΑΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 12 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 14 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 4-11 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-9 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στην Εύβοια, την Αττική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη - σποραδικές βροχές στην βόρεια Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί έως πολύ ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 1-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 2-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 5-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-11 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη), 4 Μαρτίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι από Β/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 3-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-13 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις υψηλής και μέσης διαστρωμάτωσης στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Επιδείνωση του καιρού το απόγευμα στα δυτικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-15 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (6 έως 7 Μαρτίου) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την εβδομάδα (8 έως 14 Μαρτίου) αναμένεται αρχικά καλοκαιρία αλλά και πτώση της θερμοκρασίας - μεγάλη διχογνωμία για την εξέλιξη του καιρού μετά τα μέσα της βδομάδας με αρκετά σενάρια να υποστηρίζουν σημαντική επιδείνωση του καιρού  με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 1/3/2021