Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 13 έως 16 Απριλίου 2021

Ημερομηνία: 12 Απριλίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 ΕΩΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες στην 'Ηπειρο, την δυτική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την ανατολική Θεσσαλία.
Επιδείνωση του καιρού τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, την δυτική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την ανατολική Θεσσαλία με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 18 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της δυτικής και κεντρικής ηπειρωτικής.
Αθήνα 8-19 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-18 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-19 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο με σποραδικές βροχές αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της βόρειας παραμεθόριας ορεινής ζώνης.
Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου και θα ενταθούν πρόσκαιρα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις στο Κρητικό έως ισχυροί - στο Ιόνιο και την βόρεια Ελλάδα από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία και τον Θερμαϊκό έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε πτώση αργά το απόγευμα στα βόρεια και έως 20 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην νότια νησιωτική χώρα.
Αθήνα 9-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-19 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-20 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο με σποραδικές βροχές.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 17 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 8-19 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-18 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βορειοδυτικής Ελλάδας.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ αργά το βράδυ/ξημερώματα Σαββάτου στα βορειοδυτικά.
 
Άνεμοι από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 9-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 10-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-19 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (17 έως 18 Απριλίου) αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή το πρωί - νέα επιδείνωση αργά το βράδυ και από τα δυτικά.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την εβδομάδα (19 έως 25 Απριλίου) αναμένεται αρχικά κακοκαιρία με τοπικά έντονα φαινόμενα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - πιθανή κακοκαιρία τύπου Π (δυτική και βόρεια ηπειρωτική και ανατολική νησιωτική χώρα). Βελτίωση του καιρού στα μέσα της βδομάδας. Πιθανή νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 12/4/2021