Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 18 έως 21 Μαίου 2021

Ημερομηνία: 17 Μαίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 18 ΕΩΣ 21 ΜΑΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 18 Μαίου 2021: Νεφώσεις με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης καθώς και στην παραμεθόρια ορεινή ζώνη της κεντρικής Μακεδονίας.
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό από Δ διευθύνσεις έως ισχυροί - στο Ιόνιο και την βόρεια Ελλάδα από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε πτώση στα βορειοανατολικά - έως 27 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην δυτική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-5 βαθμούς υψηλότερη) και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 20-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-27 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-28 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 19 Μαίου 2021: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Σποραδική αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας παραμεθόριας ζώνης (κυρίως στην Ροδόπη).
 
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή - έως 26 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 17-30 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 13-25 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-26 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 20 Μαίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Ηπείρου, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών και τοπικών καταιγίδων - τα φαινόμενα θα ενταθούν αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονίας και κυρίως στην Καβάλα και την Θάσο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια ηπειρωτικά - έως 25 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία καθώς και τα ηπειρωτικά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 5-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Αθήνα 15-31 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-20 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-29 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 21 Μαίου 2021: Νεφώσεις με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν περαιτέρω στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερέα, την Αττική, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο >1600-1900μ.
Αυξημένη πιθανότητα για δημιουργία υδροστροβίλων στην θαλάσσια περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου.
 
Άνεμοι σταδιακά από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση της τάξης των 10 έως 12 βαθμών Κελσίου - έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Μέτρια έως αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
Αθήνα 12-20 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-17 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-25 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (22 έως 23 Μαίου) αναμένονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική και βορειοανατολική ηπειρωτική και ανατολική και νοτιοανατολική νησιωτική χώρα - σταδιακά και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές βροχές την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο - καλές καιρικά συνθήκες στην υπόλοιπη χώρα με αυξημένες νεφώσεις.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα 24 έως 30 Μαίου αναμένονται σποραδικές βροχές στα βόρεια καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 17/5/2021