Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2021

Ημερομηνία: 30 Ιουλίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
 
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021: Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στις νότιες Κυκλάδες και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί. Θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στις παράκτιες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές (συνθήκες καύσωνα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας) έως 38 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), έως 39 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Θεσσαλία, της ανατολική Στερεάς, την Αττική και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 35 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Ελαφριά συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 27-42 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 23-39 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 24-31 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 21-34 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021: Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι. Θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στις παράκτιες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση έως 38 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), έως 39 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 36 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Ελαφριά συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 28-42 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 22-38 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 23-32 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 23-36 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - αργά το απόγευμα ενδεχομένως να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις αστάθειας (Cu) στο νότιο Ιόνιο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών όμβρων/λασποβροχών (κυρίως στην Ζάκυνθο).
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί - θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο έως 39 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη), έως 40 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Θεσσαλία, την δυτική Στερεά, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την ανατολική, δυτική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη) και έως 37 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 28-45 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 24-43 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 24-35 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 22-34 βαθμοί Κελσίου
Μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 3 έως 8 Αυγούστου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα και στην συνέχεια σταδιακή πτώση και επαναφορά των θερμοκρασιών σε κανονικά επίπεδα - σημαντική ενίσχυση των Δ/ΒΔ ανέμων και αυξημένη επικινδυνότητα ως προς την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Αστάθεια το Σαββατοκύριακο στα βόρεια και πιθανόν και στα κεντρικά ηπειρωτικά (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 30/7/2021