Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 21 έως 25 Ιανουαρίου 2019

Ημερομηνία: 20 Ιανουαρίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 21 ΕΩΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές μπόρες σε τμήματα του κεντρικού Αιγαίου (Σποράδες και Σκύρος), των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν στο Ιόνιο, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Χιονοπτώσεις αργά το βράδυ σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >600-800μ.
Άνεμοι από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 12 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Τρίτη: Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας - εντονότερες φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο. Καλύτερες καιρικά συνθήκες με μεγάλα διαστήματα βελτιωμένου καιρού στην ανατολική Στερεά και την βορειοανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >700-900μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, τα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς (Αττική και νότια Εύβοια) και τις βόρειες Κυκλάδες με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στα δυτικά με τοπικά έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο.
Άνεμοι από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο Κρητικό από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Τετάρτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα - χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στα Γρεβενά), της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και βορειοδυτικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >600-800μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική Στερεά, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου και τις βόρειες Κυκλάδες και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι, αργά το απόγευμα θα στραφούν σε Ν/ΝΝΑ μέτριους έως ισχυρούς.
Θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά και έως 14 βαθμούς στα βόρεια, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Πέμπτη: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και προς το μεσημέρι στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα για τα οποία θα εκδοθεί έκτακτο δελτίο εφόσον διατηρηθούν τα δεδομένα). Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις - στο Κρητικό από ΝΔ διευθύνσεις ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 14 βαθμούς στα βόρεια, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στα ανατολικά ηπειρωτικά. Ισχυρές χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο >700-900μ.   
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη, έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στα Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (26 έως 27 Ιανουαρίου) αναμένονται παρόμοιες καιρικά συνθήκες με βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >700-900μ. Την Κυριακή τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα - χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου με υψόμετρο >500-700μ.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (28 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βροχερή στα δυτικά καθώς και στην ανατολική νησιωτική χώρα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 20/1/2019