Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 12 έως 15 Φεβρουαρίου 2019

Ημερομηνία: 11 Φεβρουαρίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
 
Τρίτη: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου (κυρίως στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα), της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου, της Αττικής και της νότιας Εύβοιας (τις πρωινές ώρες), του βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της δυτικής Κρήτη και της Δωδεκανήσου. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας, της Στερεάς, της βόρειας Πελοποννήσου και της Ροδόπης με υψόμετρο >900-1100μ καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο >200-400μ της κεντρικής Μακεδονίας νωρίς το πρωί. Σταδιακά και μέσα στην νύχτα/ξημερώματα Τετάρτης τα φαινόμενα θα ενταθούν στην ανατολική Στερεά (τοπικά έντονα φαινόμενα στην Ευρυτανία, την Φθιώτιδα και την Φωκίδα), την Χαλκιδική και την βόρεια Πελοπόννησο (ορεινή Αιγιαλεία) με χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >500-700μ - ισχυρές βροχές στις Κυκλάδες και την Κρήτη
Άνεμοι στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από ΔΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι (ισχυρός ΒΔ άνεμος στην κοιλάδα του Αξιού και τον Θερμαϊκό), στα υπόλοιπα πελάγη από ΔΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 7 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη και στην Θράκη 3-4 βαθμούς υψηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην δυτική Ελλάδα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη και στα Δωδεκάνησα θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 9-14 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 3-8 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 7-10 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο σε τμήματα της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας (κυρίως στην Μαγνησία), στην ανατολική Στερεά (κυρίως στην ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία, την Αττική και την Εύβοια), του βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων, την Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Χιονοπτώσεις σε περιοχές του Έβρου με μηδενικό υψόμετρο (>0-100μ), της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >300-500μ, του βορείου Αιγαίου με υψόμετρο >400-600μ καθώς και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ με χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας με μηδενικό υψόμετρο (>0-100μ) καθώς και σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Κορινθίας και της Αργολίδας με υψόμετρο >200-400μ (ξημερώματα Πέμπτης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές του λεκανοπεδίου με υψόμετρο >200-300μ).
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και έως 6 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-9 βαθμούς χαμηλότερη), έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 11 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη και στα Δωδεκάνησα 5-6 βαθμούς υψηλότερη). Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Αθήνα 2-5 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 0-6 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 3-7 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Μαγνησίας, της ανατολικής Φθιώτιδας και της ανατολικής Βοιωτίας με υψόμετρο >100-300μ, της Αττικής, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >200-400μ καθώς και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης με υψόμετρο >500-700μ (τις πρωινές ώρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές του λεκανοπεδίου με υψόμετρο >200-300μ). Σταδιακά και μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη (τοπικά έντονα φαινόμενα) και στα νότια Δωδεκάνησα. Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 8 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 12 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη και στα Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη. Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Αθήνα 4-7 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη -2-9 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα -1-10 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή χιονόνερο στην Μαγνησία, την ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία, την Εύβοια και την βόρεια Αττική - ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >300-500μ (προς το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και σε πεδινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης).  
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και βόρεια Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 7 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 10 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη). Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Αθήνα 3-6 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 1-7 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 0-8 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (16 έως 17 Φεβρουαρίου) αναμένονται βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και σποραδικές μπόρες και καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (18 έως 24 Φεβρουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται αρκετά ψυχρή αλλά με βελτιωμένο καιρό.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 11/2/2019