Πρόγνωση καιρού για τo Σαββατοκύριακο 23 έως 24 Φεβρουαρίου 2019

Ημερομηνία: 22 Φεβρουαρίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 23 ΕΩΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
 
Σάββατο: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας (εκτός από την Μαγνησία) με μηδενικό υψόμετρο (>0-100μ) καθώς και σε τμήματα της Ηπείρου, της κεντρικής Στερεάς, της Μαγνησίας και του βόρειου Αιγαίου με υψόμετρο >200-400μ. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται και από αξιόλογες χιονοστρώσεις (ενδεχομένως και στην πόλη της Θεσσαλονίκης). Βροχές και σποραδικές μπόρες στις υπόλοιπες περιοχές (τοπικές καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακά και προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στην Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη (εκτός από τον νομό Έβρου), θα ενταθούν όμως στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο με τοπικά έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >100-400μ (το μεγαλύτερο υψόμετρο αναφέρεται στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας). Αργά το βράδυ/ξημερώματα Κυριακής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας και Αργολίδας με υψόμετρο >200-300μ (αυξημένη πιθανότητα για χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας).
Άνεμοι από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις - στο Κρητικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και έως 3 βαθμούς στα βόρεια, έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στο βόρειο Αιγαίο από την Λέσβο και βορειότερα θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 3-12 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 1-10 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 7-10 βαθμοί Κελσίου (οι ελάχιστες θα σημειωθούν μετά το απόγευμα)
Κυριακή: Νεφώσεις με σποραδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Θράκης (κυρίως στο Έβρο), του βόρειου Αιγαίου (κυρίως στην Λήμνο και την δυτική Λέσβο), της προσήνεμης ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στην Καβάλα και την Θάσο), της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική και την Πιερία), της Θεσσαλίας (κυρίως της ανατολικής και νότιας), και της ανατολικής Στερεάς (εκτός από την Αττική και την νότια Εύβοια) με μηδενικό υψόμετρο >0-100μ καθώς και σε περιοχές της Αττικής, της νότιας Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >200-400μ. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην Μαγνησία, την Φθιώτιδα, την βόρεια Εύβοια, την Βοιωτία, την δυτική Αττική, την Κορινθία και την Αργολίδα θα είναι έντονα. Βροχές και τοπικές καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές - τοπικά έντονα φαινόμενα στις Κυκλάδες. Υποτροπή του καιρού αργά την νύχτα/ξημερώματα Δευτέρας στην ανατολική Στερεά με πιθανόν έντονες χιονοπτώσεις στην Φθιώτιδα, την Βοιωτία, την κεντρική Εύβοια και την βόρεια Αττική.
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 4 βαθμούς στα βόρεια, έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στο βόρειο Αιγαίο θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 3-6 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 1-4 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 3-9 βαθμοί Κελσίου
 
Σημείωση: Η πρόγνωση στην κακοκαιρία αυτή έχει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της αδυναμίας των μετεωρολογικών μοντέλων να εντοπίσουν ακόμα και λίγες ώρες πριν το καιρικό γεγονός βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Σε έναν τελευταίο έλεγχο που έγινε στα δεδομένα των απογευματινών ραδιοβολήσεων για την περιοχή της Βαλκανικής (Βουδαπέστη, Βελιγράδι και Βουκουρέστι) υπάρχουν ενδείξεις/υπόνοιες πως ο κεντρικός άξονας του αυλώνα έχει μετακινηθεί κατά 100-150χλμ νοτιότερα. Αν η μετακίνηση αυτή λάβει χώρα και πάνω από τον Ελλαδικό χώρο τότε θα έχουμε επιστροφή στις προγνώσεις της Τετάρτης με την Αττική, Εύβοια και Κορινθία να εισέρχονται σε χιονοπτώσεις μηδενικού υψομέτρου.
 
Δορυφορική εικόνα της Ελληνικής επικράτειας το μεσημέρι της Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019
Πηγή: worldview.earthdata.nasa.gov
 
 
Προγνωστικοί χάρτες περιφερειών Ελλάδας: 
 
Επόμενη βδομάδα: 
 
Η επόμενη βδομάδα (25 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου) ξεκινάει με τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου ακόμα και σε ημιπεδινές περιοχές (>200-300μ) και έντονες βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη (πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά) και τα Δωδεκάνησα - ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. 
Βελτίωση του καιρού στην συνέχεια και μέχρι την Τετάρτη.
Νέα επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της ανατολικης ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 22/2/2019