Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 27 έως 31 Μαΐου 2019

Ημερομηνία: 26 Μαΐου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 27 ΕΩΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου - σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά και προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - από νότιες διευθύνσεις στην Κρήτη.
Θερμοκρασία σε άνοδο στα ανατολικά και νότια και έως 26 βαθμούς στα βόρεια, έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και στην βόρεια Κρήτη θα είναι 7-8 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 33 βαθμούς Κελσίου).
Αθήνα 18-29 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 15-26 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 18-31 βαθμοί Κελσίου
Τρίτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες - μικρή πιθανότητα για τοπικές μπόρες μετά το μεσημέρι και σε τμήματα της Δωδεκανήσου.
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά μετά το μεσημέρι στο Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και έως 27 βαθμούς στα βόρεια, έως 32 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στα Δωδεκάνησα και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 30 βαθμούς Κελσίου).
Αθήνα 17-29 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 14-27 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 14-24 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις με σποραδικές μπόρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό εώς ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 28 βαθμούς στα βόρεια, έως 32 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα της Κρήτης λόγω ενισχυμένου Δ/ΔΝΔ καταβάτη θα είναι 5-6 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 30 βαθμούς Κελσίου).
Αθήνα 17-31 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 14-28 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 17-25 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Νεφώσεις αστάθειας με τοπικά έντονες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά και νότια - σε περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και βόρεια και έως 30 βαθμούς στα βόρεια, έως 35 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 8-9 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 18-32 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 15-29 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 13-27 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. 
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 27 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 19-31 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 15-27 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 14-24 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (1 έως 2 Ιουνίου) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας - την Κυριακή τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην νότια νησιωτική χώρα.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (3 έως 9 Ιουνίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βροχερή και με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 26/5/2019