Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 12 έως 16 Αυγούστου 2019

Ημερομηνία: 11 Αυγούστου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΕΩΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο Ιόνιο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 38 βαθμούς στα βόρεια, έως 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 41 βαθμούς Κελσίου) και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 6-8 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 22-34 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 21-37 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 24-38 βαθμοί Κελσίου
Τρίτη: Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και έως 37 βαθμούς στα βόρεια, έως 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά στην Ήπειρο έως τους 40 βαθμούς Κελσίου) και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, τα ανατολικά τμήματα της Λέσβου και της Χίου και την νότια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 22-35 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 22-35 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 24-36 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικές νεφώσεις αστάθειας στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Πέμπτης στο μεγαλύτερο τμήμα της βορειοδυτικής Ελλάδας (ανατολικά τμήματα Ηπείρου, δυτική Μακεδονίας, δυτικότερα τμήματα κεντρικής Μακεδονίας και βορειοδυτική Θεσσαλία) με τοπικά έντονες καταιγίδες.
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως μέτριοι - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά σε άνοδο στα ανατολικά ηπειρωτικά και έως 37 βαθμούς στα βόρεια, έως 39 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο νότιο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 24-38 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 24-33 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 25-35 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη (Δεκαπενταύγουστος): Νεφώσεις αστάθειας με βροχές και σποραδικές μπόρες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν εκ νέου στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (έως και την ανατολική Στερεά) και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες - ενδεχομένως τα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πτώση από το βράδυ και έως 35 βαθμούς στα βόρεια, έως 37 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την Κρήτη θα είναι 3-4  βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 25-37 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 21-36 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 22-34 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις αστάθειας με βροχές και σποραδικές μπόρες στα βόρεια - ένταση των φαινόμενων μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στα ηπειρωτικά ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου.
Άνεμοι από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 34 βαθμούς στα βόρεια, έως 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο νότιο Ιόνιο και την Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 25-36 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 20-34 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 20-33 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (17 έως 18 Αυγούστου) αναμένονται σποραδικές μπόρες στην ανατολική και βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα καθώς και σε τμήματα του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες τιμές στα βορειοανατολικά.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (19 έως 25 Αυγούστου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται γενικά καλή μέχρι τα μέσα της - αυξημένη πιθανότητα για σημαντική μεταβολή/επιδείνωση του καιρού στα τέλη της βδομάδας.
Θερμοκρασία σε άνοδο αλλά σε σημαντική πτώση στην συνέχεια.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 11/8/2019