Καιρική εξέλιξη - Βαθύ χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ημερομηνία: 11 Νοεμβρίου 2019
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΒΑΘΥ ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
 
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 στην δυτική Ελλάδα ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχες.
Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού οι έντονες βροχές - κατά τόπους υψηλής ραγδαιότητας συνοδεία χαλαζοπτώσεων και τα ισχυρά μπουρίνια στις θαλάσσιες περιοχές του Αργολικού, του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού.
Πιθανή εμφάνιση υδροστρόβιλων σε περιοχές του Ιονίου, της θάλασσας των Κυθήρων, του Μυρτώου, του Σαρωνικού και του νότιου Ευβοϊκού.
 
Αιτία της μεταβολής αυτής η κίνηση του χαμηλού βαρομετρικού χαμηλού της κεντρικής Μεσογείου το οποίο από την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Σαρδηνίας θα κινηθεί προς το στενό Σικελίας-Τυνησίας (όπου θα βαθύνει περαιτέρω) και στην συνέχεια με κίνηση Α/ΑΒ θα περάσει στην κεντρική Αδριατική.
Τα χαρακτηριστικά του χαμηλού είναι τέτοια (τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν το κέντρο του να φτάνει <980hPa) που το πέρασμα του από τις παραπάνω περιοχές (κυρίως στην Σικελία και την κεντρική/νότια Ιταλία) θα δώσει κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα συνοδεία θυελλωδών ανέμων.  
 
Προγνωστική εικόνα πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο το διάστημα 11-13 Νοεμβρίου 2019
Πηγή: www.meteociel.fr
 
Προγνωστική εικόνα υετού για την Τρίτη και την Τετάρτη 12-13 Νοεμβρίου 2019.
Πηγή: www.meteociel.fr
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 11/11/2019