Καιρική εξέλιξη - Aυξημένη πιθανότητα για έλευση Μεσογειακού Κυκλώνα (TLC) στην ελληνική επικράτεια

Ημερομηνία: 16 Σεπτεμβρίου 2020
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ (TLC) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
 
Σε προηγούμενο άρθρο είχε αναλυθεί η πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα από σύστημα επιπέδου Μεσογειακού Κυκλώνα (TLC) - Διαβάστε ξανά το άρθρο ΕΔΩ
Η πιθανότητα τότε βάσει των προγνωστικών μοντέλων ήταν μικρή (10-20%) και εμφανιζόταν κυρίως στα ICON και GEM.
  
Από χθες όμως έχουμε σταδιακή σύγκλιση όλων των διαθέσιμων μοντέλων ως προς το ενδεχόμενο της εμφάνισης Μεσογειακού Κυκλώνα (TLC) στην ελληνική επικράτεια - με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή του νότιου Ιονίου έως και τον κόλπο της Κυπαρισσίας - ενώ παράλληλα και βάσει δορυφορικής φωτογραφίας υπάρχει οργάνωση εκτεταμένης ύφεσης στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Σύρτης, Λιβύη (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Δορυφορική φωτογραφία της κεντρικής Μεσογείου την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020
 
Σύμμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η ύφεση αυτή θα κινηθεί ΒΑ προς το νότιο Ιόνιο με παράλληλη εκβάθυνση του κέντρου της σε επίπεδα 975-985hPa.
 
GFS, ECMWF, UKMO και ICON δίνουν συγκλίνουσα βαρομετρική προγνωστική εικόνα με μόνη διαφορά την εκτίμηση της πίεσης στο κέντρο της ύφεσης/κυκλώνα (Εικόνες 2,3,4,5)
Εικόνες 2,3,4,5: Προγνωστική εικόνα βαρομετρική πίεσης για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου από τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF, UKMO και ICON
 
Εντυπωσιακή και η προγνωστική εικόνα νέφωσης και ανέμων για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου με εμφανή τον σχηματισμό κυκλώνα (Εικόνες 6,7).
 
 
Εικόνα 6: Προγνωστική εικόνα νέφωσης και ανέμων για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 - διακρίνεται το μάτι του κυκλώνα στην θαλάσσια περιοχή του νότιου Ιονίου/κόλπου της Κυπαρισσίας
 
Βάσει των παραπάνω - και εφόσον έχουμε επαλήθευση των δεδομένων - τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή στα νοτιοδυτικά και νότια τμήματα της χώρας (νότιο Ιόνιο και δυτική/νοτιοδυτική Πελοπόννησος) οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου καθώς και τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και των Κυκλάδων.
 
Άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή του κυκλώνα έως και τα 12+ μποφορ (>130km/h) - περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από εντάσεις 11+ μποφόρ: Ζάκυνθος, Ηλεία και Μεσσηνία.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com 

Όροι Αναδημοσίευσης

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 16/9/2020