Καιρική εξέλιξη - Νοέμβριος 2020

Ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου 2020
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020
 
Οδεύουμε στο δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου και ο κατ'εξοχήν μήνας των βροχοπτώσεων εξελίσσεται μέχρι στιγμής σε έναν από τους πλέον άνυδρους των τελευταίων ετών. Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η ανομβρία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με εξαίρεση την Κρήτη η οποία τις επόμενες ημέρες θα δεχτεί σημαντικές βροχοπτώσεις (εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Χάρτης υετού (βροχοπτώσεων) στην Ελλάδα την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 
 
Ποιά όμως η πιθανή καιρική εξέλιξη το δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Αναλύοντας τα τρέχοντα δεδομένα διακρίνονται κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
- Αντικυκλωνικές συνθήκες στην βορειοδυτική Ρωσία ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς την περιοχή μας. Καλοκαιρία στην δυτική και κεντρική Ευρώπη με πρόσκαιρες επιδεινώσεις μετωπικής δραστηριότητας (εικόνα 2).
- Παρατεταμένη εκτροπή των βαθέων υφέσεων του Ατλαντικού προς την Ισλανδία και τα νησιά Σβάλμπαρντ. Απουσία σημαντικών καιρικών γενονότων στην δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη μια περίοδο κατ'εξοχήν σημαντικών υφέσων πάνω από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Βόρεια Θάλασσα (εικόνα 3).
-Εκτεταμένες αντικυκλωνικές συνθήκες στον ανατολικό Ατλαντικό και την βορειοδυτική Ρωσία. Κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη με πιθανή κακοκαιρία ανατολικών προσήνεμων στην χώρα μας (εικόνα 4).
 
Σαν γενικό συμπέρασμα και βάσει των παραπάνω ο Νοέμβριος αναμένεται να συνεχιστεί ψυχρός με περιορισμένες βροχοπτώσεις (ανομβρία στα δυτικά και βόρεια) και ενισχυμένο Β/ΒΑ ρεύμα. 
 
 
 
Εικόνα 2: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 10η Νοεμβρίου 2020
 
Εικόνα 3: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 15η Νοεμβρίου 2020
 
Εικόνα 4: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 19η Νοεμβρίου 2020
 
Επεξηγήσεις
850hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ
500hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 5500μ
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com 

Όροι Αναδημοσίευσης

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 8/11/2020