Ο καιρός στην Κύπρο για την περίοδο 12 έως 15 Νοεμβρίου

  Ημερομηνία: 11 Νοεμβρίου 2019

 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΕΩΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
 
 

Ένα καλά οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων δηλαδή βαθύ χαμηλό βαρομετρικό το οποίο θα χαρακτηρίσω ισχυρό λόγω της ατμοσφαιρικής του πίεσης που φαίνεται να πέφτει και μέχρι 980 hpa θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές με αρκετές ποσότητες βροχής περιοχές της Ιταλίας αλλά και Ελλάδας.

Αυτό το σύστημα συνοδεύεται και από μέτωπα κακοκαιρίας, ψυχρό-θερμό και συνεσφιγμένο μέτωπο αλλά και μετωπικές υφέσεις για αυτό και σε γενικές γραμμές είναι μια πολύ καλά οργανωμένη και επικίνδυνη κακοκαιρία που θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή λόγω και πολύ ενισχυμένων ανέμων.

Το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό που ξεκίνησε δυτικά της Σικελίας κινείται νότια προς Αλγερία και αναμένεται να κινηθεί από τις ακτές της Τυνησίας (αφού θα ανατροφοδοτηθεί στη θερμή θάλασσα της Τυνησίας) προς Ιταλία και θα συνεχίσει την βόρεια του πορεία προς κεντρική Ευρώπη αλλά θα έχει την τάση να εξασθενεί όταν θα φύγει από Ιταλία.
Το ψυχρό του μέτωπο αυτού του χαμηλού θα κινηθεί ανατολικά και θα περάσει πάνω από Ελλάδα αφού πρώτα προηγηθεί μετωπική ύφεση σκάφη.

Του ψυχρού μετώπου όπως έχω πει θα προηγείται μετωπική ύφεση σκάφη με πιθανή δημιουργία Squall Line μια γραμμή λαίλαπας που αφορά οργανωμένες καταιγίδες που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Γενικά χρειάζεται προσοχή στις εκεί περιοχές λόγω τοπικά πολύ έντονων και ισχυρών φαινομένων που λογικά θα δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα.

Σε αυτή τη φάση με τη θέση που έχει το χαμηλό βαρομετρικό στις ακτές της Τυνησίας η Κύπρος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά κράσπεδα αυτής της διαταραχής με αποτέλεσμα να δέχεται θερμό ρεύμα αέρα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για μήνα Νοέμβριο αλλά να παρατηρείται και σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Με την πορεία όμως που θα ακολουθήσει προς Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη θα αλλάξει το ρεύμα αέρα ανοίγοντας διάδρομο να εισέλθει προς την περιοχή μας δροσερό ρεύμα αέρα που θα εκτοπίσει τις πολύ θερμές αέριες μάζες από εμάς και έτσι να αρχίσει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σιγά σιγά και τοπικά από αύριο Τρίτη και να συνεχιστεί μέχρι Παρασκευή 15 Νοεμβρίου σε όλο το νησί.

Το ψυχρό μέτωπο κινείται ανατολικά και θα διασχίσει την Ελλάδα και φαίνεται να φτάνει κοντά στη δική μας περιοχή όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι δυναμική θα έχει όταν θα μας πλησιάσει.
Αβαθές χαμηλό βαρομετρικό από Αφρική και συγκεκριμένα από Λιβύη θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα εισέλθει στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου ακτές της Αιγύπτου στις 14 Νοεμβρίου.
Με την παρουσία του ψυχρού μετώπου που θα βοηθήσει να υποχωρήσουν και οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας αλλά και του αβαθές χαμηλού βαρομετρικού αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες Πέμπτη και Παρασκευή 14-15 Νοεμβρίου στην Κύπρο.

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια με τοπικές παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται και σκόνη.

Ελάχιστες θερμοκρασίες, τις αυγινές ώρες, πέφτουν στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15-17 βαθμούς στα παράλια και τους 7-10 βαθμούς στα ορεινά (7 βαθμοί στο Τρόοδος). Μέγιστες θερμοκρασίες από 27 έως 29 βαθμούς στο εσωτερικό, από 25 έως 31 βαθμούς στα παράλια και από 18 έως 23 βαθμούς στα ορεινά.
Ο καταβάτης βορειοανατολικος άνεμος κατεβαίνει πιο θερμός στα νότια και δυτικά τμήματα του νησιού για αυτό παρόλο την μικρή πτώση που θα ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές δεν πέφτει ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια.

Άνεμοι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί 1 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια και έως 4 μποφόρ με το ενδεχόμενο στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια και έως 5 μποφόρ

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου σε μια πολύ μικρή πτώση σε ορεινά και εσωτερικό με τοπικές νεφώσεις νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Επίσης στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται και σκόνη.
Άνεμοι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί 1 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια και έως 4 μποφόρ με το ενδεχόμενο στα νότια παράλια και έως 5 μποφόρ.

Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη αλλάζει και βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας σε βορειοδυτικό.

Πέμπτη και Παρασκευή 14-15 Νοεμβρίου θα αλλάξει το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Επειδή ακόμα υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των μοντέλων πρόγνωσης όσο αφορά τις ποσότητες αλλά και περιοχές δεν θα πω κάτι περισσότερο ακόμα το πως θα εξελιχθεί.
Χρειάζεται καλή παρακολούθηση για ασφαλή συμπεράσματα. Θα έχετ όμως σύντομα ενημέρωση.

Μέχρι Παρασκευή θα υποχώρησει και η σκόνη από την περιοχή μας.

 

Τάσος Ιεροδιακόνου

Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης καιρού-Ιδιοκτήτης του WeatherForecast-ierodiakonou και ειδικός συνεργάτης τουPrimetime.com

YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 11/11/2019