Ο καιρός στην Κύπρο για την περίοδο 13 έως 15 Δεκεμβρίου

  Ημερομηνία:13 Δεκεμβρίου 2019

 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 ΕΩΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

 

Εκτεταμμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων έχει βάλει σε άστατο το καιρικό σκηνικό τη Μεσόγειο με μέτωπα κακοκαιρίας να επηρεάζουν αρκετές περιοχές με βροχές και καταιγίδες.

Ψυχρό ρεύμα κατηφορίζει σε δυτική Ευρώπη περιοχή Ισπανίας που συνοδεύεται με ψυχρό μέτωπο. Αυτή η κατάβαση ευννοεί σε θερμό αέρα να ανηφορίσει για αυτό βλέπουμε θερμό μέτωπο.
Η ανάβαση θερμού ρεύματος αέρα ευννοεί σε κατάβαση ψυχρού ρεύματος αέρα προς Ιταλία και Ελλάδα με δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού που συνοδεύεται και με ψυχρό μέτωπο.

Με βάση την συγκεκριμένη κυκλοφορία ο καιρός στη Μεσόγειο -Νότια Ευρώπη είναι με βροχές και καταιγίδες κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο.

Το χαμηλό βαρομετρικό από βόρεια Ιταλία κινείται νοτιοανατολικά προς Ελλάδα το Σάββατο και μέχρι Κυριακή ξημερώματα θα βρίσκεται δυτικά της Κύπρου.

Το χαμηλό βαρομετρικό που συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας θα βρίσκεται μέχρι τα ξημερώματα Κυριακής δυτικά-νοτιοδυτικά της Κύπρου με πορεία προς την Αίγυπτο-Ισραήλ και μέχρι το απόγευμα προς βράδυ θα έχει εξασθενήσει.

 

Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών εκτείνεται μέχρι κεντρική Μεσόγειο σε Ιταλία και Ελλάδα αλλά λόγω σφήνας υψηλών πιέσεων αποκόπτεται και έτσι θα παρατηρηθεί μαζί με το χαμηλό βαρομετρικό αποκομμένη ψυχρή λίμνη για αυτό και αναμένεται μια νέα επιδείνωση στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου κυρίως από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου με πιο γενικευμένες βροχές με τις καταιγίδες να ευνοούνται σε περιοχές που συνορεύουν με την θάλασσα.

Παραμένουμε κάτω από άστατο καιρό μέχρι και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

 

Μια διαταραχή που μεταφέρει και αρκετά ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα για αυτό και αναμένονται τοπικά να πέσουν και αρκετές ποσότητες βροχής μέχρι την Κυριακή.

 

Ο ψυχρός αυλώνας που κατηφορίζει προς Ισπανία και με χαμηλό βαρομετρικό που θα βρίσκεται στη εκεί περιοχή είναι η αιτία ανάβασης θερμού ρεύματος αέρα προς κεντρική Μεσόγειο που θα φτάσει μέχρι και την περιοχή μας με αποτέλεσμα η επόμενη εβδομάδα να είναι βελτιωμένος ο καιρός χωρίς βροχές το διάστημα 16-22 Δεκεμβρίου και την θερμοκρασία να ανεβαίνει.

 

Από αργά το βράδυ Παρασκευής περίπου από 21:00 και μετά προς Σάββατο που μέχρι τις 06:00 το πρωί να έχουμε παγκύπριο πέρασμα με βροχές.

Θα παρατηρηθούν και καταιγίδες αλλά στη θάλασσα και σε περιοχές του νησιού που συνορεύουν με την θάλασσα.

Θα εισέρχονται νεφώσεις με βροχές από τα δυτικά και νότια με ανατολική-βορειοανατολική πορεία.

Κατά τι διάρκεια του Σαββάτου θα έχουμε βροχές κατά περιόδους με τοπικές καταιγίδες.
Από αργά το απόγευμα μετά τις 17:00 με βραδυνές ώρες Σαββάτου φαίνεται να είναι πιο βελτιωμένος ο καιρός και να επανέλθουν και πάλι οι βροχές τοπικά κατά τα ξημερώματα της Κυριακής.
Μέχρι και απόγευμα Κυριακής παραμένει άστατος με τοπικές βροχές.

Σε περιοχές επαρχίας Πάφου-Λεμεσού και δυτικές περιοχές επαρχίας Λάρνακας υπάρχει το ενδεχόμενο για αρκετές βροχές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα πλημμυρών.

Πιθανές ποσότητες στο σύνολο 30 ωρών από 5 έως 40 μιλίμετρα χωρίς να αποκλείεται τοπικά να ξεπεράσουν και τα 40 μιλίμετρα.

 

Πάνω στο Τρόοδος βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόπτωση.

 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Νεφελώδης καιρός με βροχές κατά περιόδους με την πιθανότητα τοπικών καταιγίδων. Βελτιωμένος καιρός απόγευμα με βράδυ χωρίς να φαίνεται κάτι από βροχή.

 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Θα έχουμε τοπικές βροχές και πιο τοπικά καταιγίδες όμως η ακριβής εξέλιξη αυτής της ημέρας θα εξαρτηθεί από την ακριβή πορεία που θα ακολουθεί το χαμηλό βαρομετρικό. Αναλόγως την θέση του μπορεί να φέρει πιο πολλές βροχές από ότι να περιμένουμε ή και πιο λίγες. Θα σας κρατάω ενήμερους.

 

Ελάχιστες θερμοκρασίες γύρω στις 05:00 10 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 βαθμούς στα παράλια και 2-5 βαθμούς στα ορεινά.
Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 14:00 στους 18-20 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια. Πάνω σε ορεινές περιοχές 4-9 βαθμούς.
 

Σε περιοχές που θα επικρατεί νεφελώδης καιρός με βροχές θα είναι πιο κάτω η θερμοκρασία και θα επικρατεί ψυχρός καιρός.
Βραδινές ώρες γύρω στις 22:00 στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και 3-6 βαθμούς στα ορεινά.

 

Άνεμοι Νότιοι-Νοτιοδυτικοί και έως Νοτιοανατολικοί την Κυριακή εντάσεως 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια στα 5 μποφόρ και έως 6 μποφόρ μέσα στη θάλασσα.

 

 

Ο ψυχρός αυλώνας που κατηφορίζει προς Ισπανία και με χαμηλό βαρομετρικό που θα βρίσκεται στη εκεί περιοχή είναι η αιτία ανάβασης θερμού ρεύματος αέρα προς κεντρική Μεσόγειο που θα φτάσει μέχρι και την περιοχή μας με αποτέλεσμα η επόμενη εβδομάδα να είναι βελτιωμένος ο καιρός χωρίς βροχές το διάστημα 16-22 Δεκεμβρίου και την θερμοκρασία να ανεβαίνει.

 

Κάτι παρακινδυνευμένο η τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη από τις 24/12 και μετά πιθανόν να έχουμε διαστήματα βροχών με πτώση θερμοκρασίας. Πολύ νωρίς όμως να είναι ασφαλής η πρόβλεψη.

 Τάσος Ιεροδιακόνου

Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης καιρού

YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 13/12/2019