Ο καιρός στην Κύπρο για την περίοδο 20 έως 24 Ιανουαρίου 2020

 

 Ημερομηνία 20 Ιανουαρίου

 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 20 ΕΩΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

 

 Ένας ισχυρός αντικυκλώνας στην Ευρώπη ανοίγει διάδρομο πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την δική μας περιοχή αλλά και Μέση Ανατολή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην Κύπρο από βραδινές ώρες Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης να πέφτει αισθητά και να επικρατεί τσουχτερό κρύο με παγετό στα ορεινά και ημιορεινά για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίχτυο λόγω ολισθηρού οδοστρώματος.  

Λογω του ότι περνά ψυχρό ρεύμα αέρα πάνω από τα ζεστά νερά της θάλασσας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νεφώσεις με αποτέλεσμα να δώσουν στο νησί μας τοπικές βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης τις υπόλοιπες ώρες της Δευτέρας μέχρι και πρωινές ώρες Τρίτης.
Πάνω στα ορεινά αλλά και ημιορεινά μέχρι και 600 μέτρα υψόμετρο αναμένεται να σημειώνεται χιονόπτωση τοπικά ελαφράς έως μέτριας έντασης με χιονόστρωση από τα 700 μέτρα και πάνω.
Μέχρι και 400 μέτρα μπορεί να παρατηρηθεί και χιονόνερο.

Δεν φαίνονται μεγάλες ποσότητες όμως διότι δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα.

 

Υποχωρεί σύντομα ο πολύ ψυχρός αυλώνας επειδή εκτοπίζεται γρήγορα ανατολικά από τον αντικυκλώνα στην Ευρώπη με τον καιρό να βελτιώνεται αλλά ένας νέος πολύ ψυχρός αυλώνας κατηφορίζει και πάλι στην περιοχή μας και Μέση Ανατολή από Πέμπτη απόγευμα προς Παρασκευή 23-24/1.

 

Δυστυχώς η θέση που σκάει μύτη ο αυλώνας σήμερα Δευτέρα αλλά και Πέμπτη βράδυ  δεν ευννοεί σε κυκλογέννεση στην περιοχή μας δηλαδή σε δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού και έτσι να έχουμε κάτι περισσότερο από βροχές και χιόνια. Μην παραξευνετείτε να δείτε χιόνια στην Μέση Ανατολή.

Για να είχαμε κάτι καλύτερο από φαινόμενα έπρεπε να σκάσει μύτη δυτικά της Κύπρου στη θάλασσα(και όχι πάνω μας όπως είναι τώρα) και τότε θα είχαμε και δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού.

 

 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου


Πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πιο αυξημένες από Λευκωσία προς επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου με την πιθανότητα ελαφρών τοπικών βροχών. Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 3-4 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7-9 βαθμούς στα παράλια και από μείον 4 έως 0 βαθμούς στα ορεινά. Στον Όλυμπο πέφτει στους μείον 6 βαθμούς.

Άνεμοι Βόρειοι 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

 

Μεσημεριανές ώρες ξεκινούν σταδιακά να υποχωρούν οι νεφώσεις στο νησί με τον καιρό να βελτιώνεται σημαντικά από θέμα βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό και 15-16 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 2 έως 7 βαθμούς. Στον Όλυμπο στους μείον 2 βαθμούς. 

Άνεμοι Βόρειοι 2-4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα βόρεια-ανατολικά-νότια παράλια και ορεινά.

 

Βραδινές ώρες αίθριος και πολύ ψυχρός λόγω και ξαστεριάς. Θερμοκρασία μετά τις 22:00 προς ξημερώματα Τετάρτης στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και 6-8 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά μείον 5 έως 0 βαθμούς. Πάνω στον Όλυμπο έως μείον 7. Παγετός σε ορεινά, ημιορεινά και τοπικά στο εσωτερικό. Προσοχή στο οδικό ορεινό και ημιορεινό δίχτυο λόγω παγετού.Άνεμοι Βόρειοι 1-3 μποφόρ ενώ σε παράλιες περιοχές από Ζύγι προς Λάρνακα, Αμμόχωστο και βόρεια στα 3-4 μποφόρ.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 

Αίθριος καιρός κατά τι διάρκεια της ημέρας και νύχτας. Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 6-9 βαθμούς στα παράλια και από μείον 5 έως 0 βαθμούς στα ορεινά. Στον Όλυμπο πέφτει στους μείον 8 βαθμούς. Παγετός σε ορεινά-ημιορεινά και τοπικά προς εσωτερικό. 

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 15 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 16 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 2 έως 8 βαθμούς. Στον Όλυμπο στον μείον 1 βαθμό. Άνεμοι βοριάδες 2-3 μποφόρ. Παγετός βραδινές και αυγινές ώρες σε ορεινά και ημιορεινά. 

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου σε μικρή άνοδο η θεμροκρασία με ηλιοφάνεια και παροδικές αυξημένες νεφώσεις με την πιθανότητα τοπικών βροχών και χιονιών από τις βραδινές ώρες Πέμπτης προς Παρασκευή. Πολύ ψυχρός αυλώνας κατηφορίζει και πάλι στην περιοχή μας με αισθητή πτώση θερμοκρασίας από απόγευμα Πέμπτης μέχρι και Παρασκευή μεσημέρι και έτσι και πάλι θα επικρατεί τσουχτερό κρύο.

Τάσος Ιεροδιακόνου

Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος και Προγνώστης Καιρού

YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/1/2020