Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 2 έως 4 Νοεμβρίου 2019

Ημερομηνία: 1 Νοεμβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2 ΕΩΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
 
Σάββατο: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές σε τμήματα της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Πιερία), της βορειοδυτικής Θεσσαλίας και της Κρήτης. Βελτίωση του καιρού αργά το βράδυ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στο Ιόνιο, την δυτική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο έως μέτριοι - στο Ιόνιο από ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 22 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-19 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-16 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 13-20 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 11-18 βαθμούς Κελσίου
Κυριακή: Νεφώσες στο Ιόνιο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ/ξημερώματα Δευτέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου καθώς και τα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς (Αττική και νότια Εύβοια). Ένταση των βροχών στο βόρειο Ιόνιο.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι κα τοπικά στο Ιόνιο μετά το μεσημέρι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο και έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στην νησιωτική χώρα.
Αθήνα 9-20 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-18 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 13-21 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 9-22 βαθμούς Κελσίου
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - ασθενέστερα φαινόμενα σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (κυρίως στον άξονα βορειοανατολική Πελοπόννησο-ανατολική Στερεά-ανατολική Θεσσαλία) καθώς και στην Κρήτη. Τοπικά έντονα φαινόμενα στα δυτικά - αυξημένη πιθανότητα για πρόσκαιρα έντονη καταιγίδα και στην Αττική.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Σταδιακά και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα ενταθούν στο βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Θερμοκρασία σε περαιτέργ άνοδο (κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές) και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 18-22 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 11-21 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 15-21 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 13-23 βαθμούς Κελσίου
 
 
Δορυφορική εικόνα της Ελληνικής επικράτειας το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου 2019
Πηγή: worldview.earthdata.nasa.gov
 
 
Προγνωστικοί χάρτες περιφερειών Ελλάδας: 
 
Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: 
 
Η περίοδος 5 έως 10 Νοεμβρίου ξεκινάει με σποραδικές βροχές και τοπικές μπόρες στο Ιόνιο καθώς και σε τμήματα της ανατολικής νησιωτικής χώρας - καλές καιρικά συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη στα δυτικά - καλές καιρικά συνθήκες με αυξημένες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια με τοπικά έντονες βροχές - σταδιακή μετατόπιση των φαινομένων ανατολικότερα μέσα στην ημέρα αλλά και παράλληλη εξασθένηση τους.
Βελτιωμένος καιρός την Παρασκευή αλλά νέα επιδείνωση αργά το απόγευμα στα δυτικά.
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο στα δυτικά και βόρεια - σποραδικά φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές.
 Άνεμοι από Ν/ΝΔ διευθύνσεις.
Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο και σε υψηλότερες τιμές από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 1/11/2019