Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2019

Ημερομηνία: 29 Νοεμβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
 
Σάββατο: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής Μακεδονίας - τα φαινόμενα προς το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν σε τμήματα της Θράκης, της Θεσσαλίας, του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Ηπείρου και της Ροδόπης με υψόμετρο >1600-1700μ. Αργά το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν σε υψόμετρο >900-1000μ της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στο νομό Φλώρινας)
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό έως ισχυροί. Αργά το απόγευμα θα στραφούν στα βόρεια σε ΒΒΔ/ΒΔ μέτριους και τοπικά στην κεντρική Μακεδονίας έως ισχυρούς (Βαρδάρης).
Θερμοκρασία έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 20 βαθμούς στην νησιωτική χώρα. Σε σημαντική πτώση μετά το απόγευμα στα βόρεια.
Αθήνα 11-20 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 10-17 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 12-18 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 9-19 βαθμούς Κελσίου
Κυριακή: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές τις πρωινές ώρες στα ανατολικότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς (Αττική και νότια Εύβοια), τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα τμήματα του βόρειου Αιγαίου (κυρίως στην Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους), την βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη. 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Δευτέρας στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως πολύ ισχυροί
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 13 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα σε μονοφήφιες τιμές), έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στο Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη)
Αθήνα 10-15 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 5-13 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-17 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 9-16 βαθμούς Κελσίου
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο καθώς και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σταδιακά και προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν περαιτέρω.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο από ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 13 βαθμούς στα βόρεια (σε μονοψήφιες τιμές στα ηπειρωτικά), έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στην νησιωτική χώρα.
Αθήνα 4-13 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 9-12 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 9-15 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 7-14 βαθμούς Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή και υετική τάση καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες.
Πηγή: www.wetterzentrale.de
 
 
Προγνωστικοί χάρτες περιφερειών Ελλάδας: 
 
Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: 
 
Η περίοδος 3 έως 8 Δεκεμβρίου ξεκινάει με σταδιακή επιδείνωση του καιρού η οποία θα είναι σημαντικότερη την Τετάρτη - σποραδικές βροχές στα πεδινά της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας (ανατολική Μακεδονία και Θράκη) με υψόμετρο >500-700μ. Πιθανή χιονόπτωση και στην κορυφή της Πάρνηθας.
Βελτίωση του καιρού την Πέμπτη με σποραδικά φαινόμενα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά).
Επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. 
Σταδιακή μετατόπιση των φαινομένων το Σαββατοκύριακο στα ανατολικά και νότια αλλά με πιθανή ένταση τους.
 Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις.
Θερμοκρασία σε πτώση στα μέσα της βδομάδας, σε σταδιακή άνοδο στην συνέχεια και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές το Σαββατοκύριακο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 29/11/2019