Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 5 έως 8 Νοεμβρίου 2019

Ημερομηνία: 4 Νοεμβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 5 ΕΩΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
 
 
Τρίτη: Νεφώσεις με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου (κυρίως στην Ικαρία, την Σάμο και τους Φούρνους), της Δωδεκανήσου και των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Σταδιακά και προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες στο βόρειο Ιόνιο.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ σε τμήμα του Ιονίου (κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο) με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 22 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.
Αθήνα 13-22 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 12-22 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 14-20 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 14-25 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις αστάθειας με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του βόρειου Ιονίου καθώς και στις προσήνεμες παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου - τοπικά έντονα φαινόμενα στην Κέρκυρα και τις Διαπόντιες νήσους.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της νότιας Εύβοιας, του κεντρικού Αιγαίο και της Θράκης όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές μπόρες μικρής διάρκειας.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο και το Κρητικό έως ισχυροί. 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 13-23 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 12-21 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 14-21 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 13-25 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Νεφώσεις αστάθειας με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο καθώς και στις προσήνεμες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες σε τμήματα του κεντρικού Αιγαίου και της Θράκης όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ και από τα δυτικά με τοπικά έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.
Άνεμοι από ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικα στο Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 13-24 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 14-21 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 15-24 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 14-24 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα νωρίς το πρωί στην Στερεά, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα διαχωριστούν στην δυτική ηπειρωτική και ανατολική νησιωτική χώρα - σχετική βελτίωση του καιρού στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο Ιόνιο και το δυτικό Κρητικό από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 20 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 15-20 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 12-20 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 15-21 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 14-23 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (9 έως 10 Νοεμβρίου) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια ενώ την Κυριακή θα γενικευτούν και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα - χιονοπτώσεις στα βορειότερα ορεινά τμήματα.
Καλύτερες γενικά καιρικά συνθήκες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Αττική για την οποία θα υπάρχουν νεότερα λόγω και του ενδιαφέροντος που υπάρχει σχετικά με τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Η βδομάδα (11 έως 17 Νοεμβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται ιδιαίτερα βροχερή με πτώση της θερμοκρασίας.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 4/11/2019