Ο καιρός στην Κύπρο την περίοδο 1 έως 4 Οκτωβρίου 2019

Ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1 ΕΩΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
 

Κάτω από θερμές αέριες μάζες παραμένει η Μεσόγειος αλλά και η περιοχή μας με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής. Πέφτει λίγο η θερμοκρασία Τετάρτη αλλά γενικά κάτι ετοιμάζεται να αλλάξει σε κεντρική Μεσόγειο που για την δική μας περιοχή ακόμα να ξεκαθαρίσει.

Χαμηλά βαρομετρικά από τον Ατλαντικό συνεχίζουν να επηρεάζουν περιοχές κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα η Ευρώπη να είναι χωρισμένοι σε 2 διαφορετικά καιρικά σκηνικά. Νότια με καλές καιρικές συνθήκες και από κεντρικά και βόρεια με βροχές και καταιγίδες.

Ανηφορίζει και ο τυφώνας LORENZO ακολουθώντας μια βορειοανατολική πορεία φτάνοντας μέχρι και δυτική Αγγλία-Ιρλανδία που θα ενωθεί με τις χαμηλές πιέσεις τις εκεί περιοχής. Όμως φτάνοντας κοντά σε Αγγλία και αφού εισέρχεται σε πιο κρύα νερά θα εξασθενεί χωρίς να κτυπήσει ως τυφώνας την Ιρλανδία και Αγγλία. Θα δώσει ισχυρούς ανέμους αλλά θα είναι σε φάση εξασθένησης. Διασχίζει την Αγγλία ως βαθύ χαμηλό βαρομετρικό και κινείται ανατολικά με περισσότερη εξασθένηση.

Στην εικόνα μπορείτε να δείτε με βάση τις επόμενες ημέρες που θα βρίσκεται αλλά και ότι εξασθενεί και δεν θα είναι πλέον τυφώνας. Στην Κύπρο δεν αναμένεται τυφώνας για αυτό μην ανησυχείτε.

 

Όλη αυτή η διαδικασία θα σπρώξει σφήνα υψηλών πιέσεων λίγο πιο βόρεια που θα έχει ως αποτέλεσμα κατάβαση ψυχρού αυλώνα νοτιότερα προς κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας με κυκλογένεση δηλαδή δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού που θα επηρεάσει Ιταλία και Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές έως πολύ ισχυρές με αρκετές ποσότητες βροχής και δημιουργίας προβλημάτων.

Κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά αυτή η διαταραχή και να βάζει υποψηφιότητα και η Κύπρος προς Κυριακή 6/10 για βροχές και καταιγίδες. Για την Κύπρο καλό είναι να περιμένουμε ακόμα 2-3 ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου
Kαλές καιρικές συνθήκες ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις πιο αυξημένες στα ορεινά.
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-20 βαθμούς στα παράλια και στους 10-12 βαθμούς στα ορεινά.
Μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες από 32 έως 34 βαθμούς στο εσωτερικό, από 29 έως 31 βαθμούς στα παράλια και από 22 έως 26 βαθμούς στα ορεινά.
Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 25-30% σε εσωτερικό, στο 50-65% σε παράλιες περιοχές και 40-55% σε ορεινές περιοχές. Μια ελαφρά δυσφορία προς παράλια.
Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ παροδικά έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια επαρχίας Πάφου- Λεμεσού. Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί και έως Νότιοι προς παράλια
 
 
 
 
Τετάρτη- Πέμπτη-Παρασκευή 2-3-4 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές νεφώσεις με την θερμοκρασία σε μικρή πτώση 1-2 βαθμούς. Για τοπική βροχή οι πιθανότητες είναι αρκετά χαμηλές έως 20%. Άνεμοι 1-3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ μετά το μεσημέρι στα παραθαλάσσια ενώ για την Πέμπτη και Παρασκευή παράλια επαρχίας Λεμεσού και έως 5 μποφόρ.
 
Τάσος Ιεροδιακόνου
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος και Προγνώστης
Ειδικός συνεργάτης του Primetime.com.cy
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 30/9/2019