Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 12 έως 15 Μαρτίου 2019

Ημερομηνία: 11 Μαρτίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΕΩΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
 
Τρίτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο >600-800μ. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι με τοπικά έντονα φαινόμενα στην Θεσσαλία, τα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και το βόρειο Αιγαίο - ισχυρές χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία (ακόμα και μέσα στις πρωτεύουσες των νομών) καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με υψόμετρο >500-700μ. Αργά το βράδυ/ξημερώματα Τετάρτης τα φαινόμενα θα ενταθούν και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στην Ευρυτανία και την Φθιώτιδα) ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με υψόμετρο >300-500μ.
Άνεμοι από ΝΔ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - αργά το μεσημέρι θα στραφούν στα βόρεια σε Β/ΒΒΔ ενώ στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς.
Θερμοκρασία σε σταδιακά και σημαντική πτώση και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία από νωρίς το μεσημέρι οι μέγιστες δεν θα ξεπερνούν τον 1 βαθμό Κελσίου), έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στα Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 6-19 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 5-17 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 5-17 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές σε τμήματα της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Πιερία και την Χαλκιδική), την προσήνεμης ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στην Καβάλα και την Θάσο), της Θράκης (κυρίως στο νότιο Έβρο), το βόρειο Αιγαίο, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την βορειοανατολική και ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >400-600. Σταδιακά και μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω σημαντική πτώση και έως 12 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 2-11 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 6-13 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 7-15 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την βορειοδυτική Πελοπόννησο καθώς και σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες - χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >800-1000μ. Επιδείνωση του καιρού και στις υπόλοιπες περιοχές μετά το μεσημέρι εκτός από τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.  
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ΔΒΔ έως ισχυροί - στα βόρεια από ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη άνοδο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) και έως 12 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-15 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 5-12 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 4-13 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου - χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές και πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών στο Ιόνιο και την Θράκη. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα.
Άνεμοι από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή έως 12 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 7-15 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 8-15 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 3-14 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (16 έως 17 Μαρτίου) ξεκινάει με τοπικά φαινόμενα στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα. Καλές καιρικά συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές. 
Βελτιωμένος καιρός την Κυριακή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (18 έως 24 Μαρτίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται άνομβρη και με υψηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές. Πιθανή επιδείνωση του καιρού στα τέλη της βδομάδας.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 11/3/2019