Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 7 έως 11 Ιανουαρίου 2019

Ημερομηνία: 6 Ιανουαρίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 7 ΕΩΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί σε περιοχές της Ηπείρου (κυρίως στα Ιωάννινα), της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στην Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά), της δυτικής Θεσσαλίας και της νότιας Χαλκιδικής (τοπικά έντονα φαινόμενα στο Άγιο Όρος και την Σιθωνία). Σποραδικές βροχές ή χιονόνερο στις Σποράδες, το νότιο Ιόνιο και την Χίο και τοπικές μπόρες στα Δωδεκάνησα. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως στην Μαγνησία), την ανατολική Στερεά (κυρίως στην Εύβοια, την ανατολική Βοιωτία και την Αττική - τοπικά έντονες χιονοπτώσεις αργά το απόγευμα/βράδυ ακόμα και μέσα στην Αθήνα) και την βορειοανατολική Πελοπόννησο με χιονοπτώσεις αρχικά σε περιοχές με υψόμετρο >200-300μ και μέχρι το απόγευμα σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τοπικά έντονες βροχές στις Κυκλάδες και την Κρήτη με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά/ημιορεινά καθώς και σε πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές αργά το βράδυ των βορείων Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης (με την μορφή χιονοχάλαζου κυρίως).
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒA/BBA διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 1 βαθμό στα βόρεια, έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 8 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στα Δωδεκάνησα και την ανατολική Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη). Ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά - ολικός σε αρκετές περιοχές.
Τρίτη: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στην Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία, την Εύβοια, την Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα - τοπικά έντονα φαινόμενα τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια (αξιόλογες χιονοστρώσεις στην Χαλκίδα), την ανατολική Βοιωτία (αξιόλογες χιονοπτώσεις στην Θήβα) και την Αττική (αξιόλογες χιονοστρώσεις στην δυτική Αττική, το Θριάσιο και το λεκανοπέδιο της Αθήνας από το κέντρο και βορειοδυτικότερα - διαστήματα με βελτιωμένο καιρό στα νοτιοανατολικά προάστια, τμήματα της ανατολικής Αττικής και την δυτική Λαυρωετική). Χιονόνερο ή χιονοχάλαζο στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >200-400μ. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 1 βαθμό στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 10 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας - ολικός σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Τετάρτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς - χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί σε περιοχές με υψόμετρο >300-500μ, σταδιακά και προς το μεσημέρι θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο (>700-900μ). Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν αρχικά στην Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο και μέχρι το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά (στα πρώτα στάδια/ώρες της κακοκαιρίας θα χιονίσει και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (>100-200μ - τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία και στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας). Καλύτερες καιρικά συνθήκες με σποραδικές υφέσεις στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Πολύ έντονα φαινόμενα αργά το βράδυ στην Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι από ΑΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο Μυρτώο και το Κρητικό από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο και έως 6 βαθμούς στα βόρεια, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετό νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.
Πέμπτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, του κεντρικού και νότιου Ιονίου, της δυτικής Πελοποννήσου, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου - χιονοπτώσεις σε τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >500-700μ και της Πελοποννήσου με υψόμετρο >1100-1200μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική Στερεά και την υπόλοιπη Πελοπόννησο και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στην κεντρική Ελλάδα.
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα βόρεια και έως 5 βαθμούς στα βόρεια (μεγάλη θερμοκρασιακή απόκλιση ανάμεσα στην δυτική Μακεδονία και την Θράκη της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου), έως 13 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη).
Παρασκευή: Χιονοπτώσεις σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Νεφώσεις με τοπικές βροχές σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, του βόρειου Αιγαίου, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου - χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου με υψόμετρο >400-700μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.    
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 3 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-9 βαθμούς χαμηλότερη), έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (12 έως 13 Ιανουαρίου) αναμένονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >600-900μ της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου - τοπικά έντονες βροχές στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Βελτίωση του καιρού την Κυριακή με σποραδικές φαινόμενα στα δυτικά και νότια.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (14 έως 20 Ιανουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται με καλές γενικά καιρικά συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 6/1/2019